Wprowadzenie
Za początek ery antybiotykoterapii uważa się pierwszą połowę XX w. Pierwszym antybiotykiem na świecie była penicylina wynaleziona w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Od tamtej pory antybiotyki towarzyszą ludzkości przez całe życie, od narodzin po śmierć [1]. W ciągu 100 lat antybiotyki znacznie wpłynęły na współczesną medycynę i wydłużyły przeciętną długość życia człowieka o 23 lata [2]. Jednak obok wielu pozytywnych aspektów stosowania antybiotyków, związanych z większą przeżywalnością po przebyciu niektórych infekcji lub wyeliminowaniu powikłań poinfekcyjnych, można również wymienić te negatywne. Powszechne, długotrwałe i częste stosowanie antybiotyków jest aktualnie związane z narastającym problemem oporności bakterii na działanie tej grupy leków. Jest to spowodowane wieloma czynnikami. Chodzi o naturalne mutacje w obrębie genomu bakteryjnego, a także wytwarzanie przez bakterie enzymów, które zmieniają aktywny składnik leczniczy. Dodatkowo niewłaściwe stosowanie antybiotyków pogłębia problem lekooporności. Istotną kwestią jest wybór leku. Wybór ten powinien opierać się na wyniku antybiogramu, który wskaże wrażliwość drobnoustrojów na antybiotyk i pomoże dobrać odpowiedni lek. Jednak w niektórych przypadkach, problematyczny wydaje się czas oczekiwania na wyniki antybiogramu u pacjentów wymagających szybkiej interwencji. Rutynowe stało się podawanie antybiotyków o szerokim spektrum działania. Kolejną ważną kwestią są nieodpowiednio dobrane dawki lub szybkie przerwanie leczenia przez pacjenta. Co więcej często obserwuje się stosowanie antybiotyków w infekcjach wirusowych. To wszystko przyczynia się do coraz większej lekooporności. Według przewidywań do 2050 r. ponad 10 mln
zgonów rocznie będzie skutkiem infekcji patogenów opornych na środki przeciwdrobnou...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!