Probiotyki a podróż – co warto wiedzieć?

Układ trawienny i probiotykoterapia

Biegunka podróżnych to częsty problem zdrowotny u osób podróżujących do regionów o niskim standardzie higienicznym. Choć bakterie odpowiadają za ponad 80% zakażeń, stosowanie antybiotyków w profilaktyce jest niewskazane. Stąd też coraz większą popularność zyskuje stosowanie probiotyków, które wspomagają równowagę mikrobioty jelitowej, wspierają odporność i ograniczają kolonizację patogenów. Badania wskazują na skuteczność szczepów, takich jak Saccharomyces boulardii, Lacticaseibacillus rhamnosus GG oraz Lactiplantibacillus plantarum 299v. Probiotykoterapia rozpoczęta tydzień przed wyjazdem, stosowana w jego trakcie i kontynuowana po powrocie może istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych.

Biegunka podróżnych

Biegunka podróżnych występuje najczęściej na skutek kontaktu organizmu z obcymi patogenami, z którymi nie miał on wcześniej styczności. Zjawisko to jest szczególnie powszechne wśród osób podróżujących do krajów Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji Południowo-Wschodniej. Objawy biegunki podróżnych są zbliżone do typowych objawów ostrych zakażeń przewodu pokarmowego. Choroba przebiega zwykle w postaci jedno lub kilkudniowej biegunki, z występowaniem 3-5 wodnistych wypróżnień na dobę. U około 20% pacjentów liczba stolców może być wyższa, sięgając 6–15 dziennie. Stolce rzadko zawierają domieszkę krwi, jednak często towarzyszą im dolegliwości bólowe o charakterze kurczowym w obrębie jamy brzusznej oraz nagłe parcie na stolec. Objawy pojawiają się nagle, zazwyczaj w ciągu 2–3 dni od przybycia do miejsca docelowego podróży [4].

Biegunka podróżnych wywoływana jest najczęściej przez enteropatogeny, w 80% przypadków przez bakterie, w szczególności przez szczepy Escherichia coli, takie jak enterotoksyczne (ETEC) oraz enteroagregacyjne (EAEC). Zakażenie enterotoksyczną E. coli jest szczególnie niebezpieczne dla osób starszych i dzieci z uwagi na większe ryzyko odwodnienia. Z kolei Salmonella, Shigella oraz różne gatunki Campylobacter at...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.
    Dietetyk kliniczny oraz nauczyciel akademicki z kilkunastoletnim stażem; absolwentka studiów doktoranckich na Wydziale Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz studiów podyplomowych Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI