Zgodnie z definicją Gibsona i Roberfroida prebiotyki to niepodlegające trawieniu składniki pożywienia, które selektywnie pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych, a poprzez korzystną zmianę składu mikrobioty bakteryjnej wpływają na poprawę stanu zdrowia gospodarza [1].
W roku 2007 definicja ta została zaktualizowana przez ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, którzy opisali prebiotyki jako niezdolne do życia składniki pokarmowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych [2]. Korzystne działania prebiotyków dotyczą m.in. zwiększania odporności na patogeny jelitowe (takich jak Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Escherichia coli), zwiększenia biodostępności składników mineralnych (np. Ca), obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) i VLDL (lipoprotein o bardzo małej gęstości), obniżenia stężenia glukozy i insuliny we krwi, łagodzenia objawów wrzodów żołądka oraz obniżenia wskaźników karcynogenezy [3]. Suplementacja prebiotykami znalazła z powodzeniem zastosowanie jako leczenie wspomagające cukrzycy typu 2 [4],
stanów zapalnych zbiorników jelitowych [5], atopowego zapalenia skóry [6], nietolerancji laktozy [7] czy nieswoistych zapaleń jelit [8].
Do prebiotyków tradycyjnie zalicza się związki, które spełniają następujące kryteria:
POLECAMY
- Są oporne na trawienie (lub tylko częściowo trawione) w górnych odcinkach przewodu pokarmowego.
- Są selektywnie fermentowane przez potencjalnie korzystne bakterie.
- Wywołują korzystny efekt zdrowotny, np. poprzez zmianę składu produkowanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych lub zwiększenie masy kałowej.
- Selektywnie stymulują wzrost liczby i/lub aktywności korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych (np. bakterii z rodzaju Bifidobacterium lub Lactobacillus).
- Są stabilne w różnych warunkach przetwarzania żywności [9].
Do prebiotyków zaliczamy przede wszystkim pochodne oligosacharydów (np. frukto- i galaktooligosacharydy) i polisacharydów (np. inulina, skrobia oporna, celuloza, pektyny, takie jak arabinogalaktan), które w produktach spożywczych funkcjonują jako błonnik pokarmowy. Dobrymi źródłami prebiotyków są karczochy, cebula, cykoria, szparagi, banany, pszenica oraz ziemniaki. Są one również ważnym składnikiem mleka kobiecego [10]. Tu warto zaznaczyć, że zarówno prebiotyki, jak i błonnik pokarmowy nie podlegają trawieniu, z tą różnicą, że tylko prebiotyki są fermentowane przez ściśle określone, korzystne dla człowieka, mikroorganizmy. Dlatego też nie każdy rodzaj błonnika może być traktowany jako prebiotyk [11]. Szczególnym przykładem frakcji włókna pokarmowego o właściwościach prebiotycznych jest błonnik rozpuszczalny. Dlaczego szczególnym? Ponieważ łączy on właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego z dobroczynnym działaniem prebiotyków, przyczyniając się do [12, 13]:
- wydłużenia czasu przebywania pokarmu w żołądku, co z kolei wpływa na poprawę efektywności trawienia i wydłuża czas sytości poposiłkowej;
- zwiększenia wydalania steroli z organizmu (pektyny posiadają zdolność wiązania soli kwasów żółciowych, przez co regulują absorpcję tłuszczów i metabolizm cholesterolu);
- zmniejszania syntezy związków kancerogennych w jelicie grubym;
- zwiększenia objętości stolca (poprzez efektywniejszą absorpcję wody) i ułatwienia defekacji;
- poprawy perystaltyki jelit i komfortu brzusznego (w przeciwieństwie do błonnika nierozpuszczalnego nie powoduje wzdęć). Tylko błonnik rozpuszczalny jest rekomendowany we wszystkich postaciach zespołu jelita nadwrażliwego w celu zmniejszenia natężenia objawów ogółem [14].
Dodatkowo tylko błonnik rozpuszczalny jest fermentowany na całej długości jelita grubego do endogennych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas octowy, kwas propionowy i kwas masłowy. Kwasy te zapewniają właściwy dobrostan komórkom jelita grubego, gdyż odżywiają je, a także przyczyniają się do uszczelnienia bariery jelitowej, zmniejszenia pH jelit (co utrudnia rozwój zasadolubnym bakteriom patogennym, np. Salmonelli enteritidis [15]) oraz stanu zapalnego [16, 17]. I tak np. z 5 g wspomnianego już wcześniej arabinogalaktanu powstaje w jelicie około 1000 mg kwasu octowego, 950 mg kwasu propionowego i 200 mg kwasu masłowego [18]. Arabinogalaktan wydaje się być bardzo ciekawym przykładem związku o charakterze prozdrowotnym. Ten pektynowy polisacharyd, pozyskiwany najczęściej z kory modrzewia zachodniego, posiada zarówno właściwości klasycznego błonnika, jak również i prebiotyku. Gdyż wpływa pozytywnie na zwiększenie liczebności bakterii z rodzaju Bacteroidetes oraz Faecalibacterium prausnitzii [19]. F. prausnitzii wykazuje duże zdolności do produkcji maślanu, a niskie stężenie tych bakterii odnotowano m.in. u pacjentów z aktywną postacią choroby Leśniowskiego-Crohna [20] oraz w uchyłkowatości jelit [18]. Co więcej, przypisuje się im właściwości przeciwzapalne, gdyż wpływają na zmniejszenie produkcji interleukiny 12 (IL-12) oraz zwiększenie produkcji interleukiny 10 (IL-10) przez jednojądrzaste komórki fagocytujące w mysim modelu zaplenia jelita grubego [20]. Efekt przeciwzapalny można również spotęgować przez jednoczesne podawanie arabinogalaktanu z laktoferyną – glikoproteiną chelatującą jony żelaza. Białko to, wychwytując i wiążąc żelazo, utrudnia bakteriom dostęp do jonu metalu niezbędnego do ich rozwoju i wzrostu, stąd uznaje się, że posiada ono działanie przeciwbakteryjne i dodatkowo przez hamowanie apoptozy granulocytów obojętnochłonnych i zwiększanie ich aktywność, wykazuje potencjał przeciwzapalny [21, 22].
Co ciekawe, wspomniany arabinogalaktan znalazł zastosowanie także w okulistyce. Wykorzystywany jest w terapii zespołu suchego oka, gdzie wspomaga reepitelializację rogówki, ma dobre właściwości mukoadhezyjne, wpływa na zmniejszenie hiperosmolarności filmu łzowego oraz łagodzi stan zapalny na powierzchni oka [23]. A badania prowadzone w modelach komórkowych i zwierzęcych wykazały również, że prebiotyk ten stymuluje komórki NK i aktywność makrofagów, co, jak udowodniono w badaniu z udziałem ludzi, przyczynia się do zwiększenia odporności i zmniejszenia częstotliwości występowania powszechnych infekcji i przeziębień [24].
Podsumowanie
Nie ma wątpliwości, że w świecie zdominowanym przez choroby dietozależne niezwykle istotne jest zadbanie o właściwy skład mikrobioty jelitowej, której zaburzenia leżą u podstaw patogenezy wspomnianych chorób. Prebiotyki, poprzez stymulację wzrostu dobroczynnych bakterii probiotycznych, mogą odgrywać istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, a także zapewniać szerokorozumianą homeostazę organizmu. Warto, by znalazły one swoje miejsce w naszej codziennej diecie pod postacią pożywienia lub dostępnych suplementów.
Bibliografia
- Gibson G.R., Roberfroid M.B., Dietary Modulation of the Human Colonic Microbiota: Introducing the Concept of Prebiotics. J Nutr 1995; 125: s. 1401–1412.
- Pineiro M., Asp N.G., Reid G. i wsp., FAO Technical Meeting on Prebiotics. Journal of Clinical Gastroenterology 2008; 42: s. 156–S159.
- Markowiak P., Śliżewska K., Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients 2017; 9: s. 1021.
- Lu Z.X., Walker K.Z., Muir J.G. i wsp., Arabinoxylan Fibre Improves Metabolic Control in People with Type II Diabetes. Eur J Clin Nutr 2004; 58: s. 621–628.
- Welters C.F.M., Heineman E., Thunnissen F.B.J.M. i wsp., Effect of Dietary Inulin Supplementation on Inflammation of Pouch Mucosa in Patients With an Ileal Pouch-Anal Anastomosis. Diseases of the Colon & Rectum 2002; 45: s. 621–627.
- Moro G., A Mixture of Prebiotic Oligosaccharides Reduces the Incidence of Atopic Dermatitis during the First Six Months of Age. Archives of Disease in Childhood 2006; 91: s. 814–819.
- Azcarate-Peril M.A., Ritter A.J., Savaiano D. i wsp. Impact of Short-Chain Galactooligosaccharides on the Gut Microbiome of Lactose-Intolerant Individuals. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2017; 114.
- Lindsay J.O. Clinical, Microbiological, and Immunological Effects of Fructo-Oligosaccharide in Patients with Crohn’s Disease. Gut 2006; 55: s. 348–355.
- Wang, Y. Prebiotics: Present and Future in Food Science and Technology. Food Research International 2009; 42: s. 8–12.
- Slavin J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients 2013; 5: s. 1417–1435.
- Ouwehand A.C., Derrien M., de Vos W. i wsp., Prebiotics and Other Microbial Substrates for Gut Functionality. Curr Opin Biotechnol 2005; 16: s. 212–217.
- Naumann S., Haller D., Eisner P. i wsp., Mechanisms of Interactions between Bile Acids and Plant Compounds – A Review. IJMS 2020; 21: s. 6495.
- Gill S.K., Rossi M., Bajka B. i wsp., Ditary Fibre in Gastrointestinal Health and Disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2021; 18: s. 101–116.
- Pietrzak A., Skrzydło-Radomańska B., Mulak A. i wsp., Guidelines on the Management of Irritable Bowel Syndrome. 2018; 13: s. 259–288.
- Bovee-Oudenhoven I.M., Termont D.S., Heidt P.J. i wsp., Increasing the Intestinal Resistance of Rats to the Invasive Pathogen Salmonella Enteritidis: Additive Effects of Dietary Lactulose and Calcium. Gut 1997; 40: s. 497–504.
- Martin A.M., Sun E.W., Rogers G.B. i wsp., The Influence of the Gut Microbiome on Host Metabolism Through the Regulation of Gut Hormone Release. Front. Physiol. 2019; 10: s. 428.
- Tan J., McKenzie C., Potamitis M. i wsp., The Role of Short-Chain Fatty Acids in Health and Disease. Adv Immunol 2014; 121: s. 91–119.
- Banasiewicz T., Paszkowski J., Borejsza-Wysocki M. i wsp., Efficacy of Combined Prophylactic Therapy (Rifaximine Alpha + Prebiotic Arabinogalactan with Lactofferin) on GUT Function in Patients with Diagnosed Symptomatic Uncomplicated Diverticular Disease. Pol Przegl Chir 2019; 91: s. 1–8.
- Terpend K., Possemiers S., Daguet D. i wsp., Arabinogalactan and Fructooligosaccharides Have a Different Fermentation Profile in the S Imulator of the H Uman I Ntestinal M Icrobial E Cosystem ( SHIME ® ). Environ Microbiol Rep 2013; 5: s. 595–603.
Pozostałe pozycje dostępne u autorki.