Dołącz do czytelników
Brak wyników

Układ trawienny i probiotykoterapia

16 czerwca 2021

POZNAJ WYJĄTKOWE BAKTERIE NARUM

43

W naszym organizmie żyje ok. 10 bilionów bakterii, czyli mniej więcej 10 razy tyle, co liczba komórek występujących w naszym ciele. 70% tych wszystkich drobnoustrojów znajduje się w samych jelitach. Jest to stan zupełnie naturalny i pożądany. Choć nie znamy jeszcze wszystkich mikroorganizmów, które nas zamieszkują, to wiemy, że ich liczebność i proporcje nie są przypadkowe. Każde zachwianie tej równowagi poprzez stres, śmieciową dietę, zanieczyszczone powietrze czy wszechobecną chemię, pociąga za sobą mniej lub bardziej poważne konsekwencje, mogące wystąpić w dowolnym miejscu naszego ciała. Jeżeli zatem chcemy skutecznie zwalczyć negatywne efekty cywilizacyjne (choroby, schorzenia, dolegliwości), powinniśmy zacząć od przyczyn, czyli odbudować naszą florę bakteryjną. Choć może trudno w to uwierzyć, jeśli w naszych jelitach na powrót zapanuje homeostaza, reszta naprawi się sama, na zasadzie reakcji sprzężonych.

 

1. Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine

   Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine, jest to jedyna bakteria „od człowieka dla człowieka”. Historia jej odkrycia sięga lat 50-tych zeszłego wieku, kiedy to ormiański mikrobiolog prof. Levon Akopovich Erzinkyan, wyizolował ze smółki swojej wnuczki, nowy szczep bakterii, nieznany dotąd nauce. Podczas testów okazało się, że bakteria ta posiada wysoką odporność na antybiotyki, środki chemioterapeutyczne i antyseptyczne. Jej właściwości wyraźnie wyróżniały ją na tle innych znanych dotąd szczepów.

POLECAMY

   Pierwsze terapeutyczne zastosowanie bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402, nastąpiło kilka lat po jej odkryciu, gdy wnuczka prof. Erzinkyana trafiła do szpitala z powodu ciężkiej infekcji jelitowej i nie reagowała na leczenie. Lekarze nie dawali jej większych szans na przeżycie, więc prof. Erzinkyan zaproponował leczenie swojej wnuczki szczepem wyizolowanym z jej smółki. Dziewczynka wyzdrowiała, a szczep bakterii od tej pory jest znany jako Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine.

   Po tym zdarzeniu, Rząd Armenii szybko wprowadził ten probiotyk jako obowiązkowy dodatek do mleka na oddziałach neonatologicznych. Dzięki niemu mleko stawało się wartościowym zamiennikiem naturalnego pokarmu, a karmione nim niemowlęta nie chorowały na schorzenia przewodu pokarmowego, miały lepszą odporność, fizjologię i metabolizm. Do dziś przeprowadzono setki badań, nie tylko w Armenii i krajach byłego Związku Radzieckiego, ale także w Japonii czy Korei. W większości były to badania kliniczne, przeprowadzane w szpitalach, na prawdziwych pacjentach. Przebadano ją na ponad 40 000 osób i każdy wynik pokazywał pozytywny wpływ na proces leczenia, nie wykazując przy tym efektów ubocznych.

Właściwości bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine:

- uszczelniają śluzówkę jelita, uniemożliwiając przenikanie do organizmu patogenów czy toksyn,

- neutralizują toksyczne produkty przemiany materii,

i- ndukują produkcję interferonu – naturalnej substancji wytwarzanej przez komórki organizmu, odpowiedzialnej za wytwarzanie przeciwciał w celu zwalczania infekcji,

- zwiększają przyswajanie witamin i minerałów nawet o 70%,

- wykazują dużą aktywność kolonijną w przewodzie żołądkowo – jelitowym,

- namnażają się nawet przez 2 tygodnie (inne bakterie przez zaledwie 1-2 dni),

- posiadają wysoką odporność na działanie kwasów, żółci, antybiotyków oraz środków chemioterapeutycznych i antyseptycznych,

 

Wyjątkową bakterię Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine    

znajdziecie w sztandarowych produktach firmy Narum.

2. Escherichia coli  Nissle 1917

            Escherichia coli (E. coli) to pospolita bakteria występująca w normalnej mikroflorze jelita grubego u ludzi i zwierząt. W większości przypadków są to nieszkodliwe bakterie, choć niektóre mogą powodować poważne zatrucia pokarmowe lub zapalenia żołądka czy jelit. Jest jednak jeden wyjątkowy szczep, który stosuje się do zapobiegania i leczenia wszelkich dolegliwości trawiennych – Escherichia coli Nissle 1917. Bakterie te zostały odkryte ponad 100 lat temu, przez fryburskiego higienistę, prof. dr Alfreda Nissle.

            Podczas I wojny światowej, w 1917 roku, w pewnej grupie żołnierzy, w szpitalu wojskowym nieopodal Freiburga, wybuchła czerwonka. Tylko jeden żołnierz pozostał zdrowy, nie wykazując żadnych objawów choroby jelit. Widząc to, prof. Nissle przebadał jego kał pod kątem zawartości bakterii jelitowych i wyizolował szczep E. coli, który następnie użył do leczenia pozostałych żołnierzy. Od tego czasu, szczep ten zaczęto nazwać E. coli Nissle 1917, i stosować go w leczeniu różnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

            Niestety, wraz z pojawieniem się antybiotyków, zgasło zainteresowanie mikroflorą jelitową i terapeutycznym zastosowaniem żywych bakterii. Dopiero niedawno, medyczne osiągnięcia i rozwój mikrobiologii, spowodowały, że wcześniejsze doświadczenia mogły zostać dokładnie potwierdzone, a leczenie probiotykami znalazło się na powrót w centrum zainteresowania lekarzy i naukowców. Obecnie jest to prawdopodobnie najintensywniej badany szczep bakteryjny.

            Najważniejsze badania, potwierdzają skuteczność leczenia schorzeń przewodu pokarmowego, zwłaszcza w terapii wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Długotrwałe, rozległe wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zmiany patologiczne we florze jelitowej stwarzają sprzyjające warunki dla wystąpienia raka jelita grubego. Dlatego stosowanie produktów z Escherichia coli Nissle 1917, które wspierają i odbudowują fizjologiczną florę bakteryjną jelit, oraz tworzą substancje hamujące dzielenie się komórek nowotworowych, zmniejsza znacznie to ryzyko.

            Udowodniono ponadto, że szczep Nissle 1917 wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego i biegunek, natomiast skuteczność tego szczepu w terapii choroby Leśniowskiego – Crohna jest obecnie intensywnie badana, w celu jednoznacznego potwierdzenia.

Właściwości bakterii Escherichia coli Nissle 1917:

- szczep bakterii z fizjologicznej flory bakteryjnej,

- posiada zdolność odpychania drobnoustrojów chorobotwórczych (antagonizm bakteryjny),

- wzmacnia barierę śluzową poprzez przyklejanie się i zasiedlanie ścian jelita,

- sprzyja tworzeniu substancji przeciwzapalnych i autogennych antybiotyków,

- wpływa pozytywnie na system immunologiczny.

Główne zalecenia do stosowania bakterii Escherichia coli Nissle 1917

- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,

- profilaktyka raka jelita grubego,

- zespół jelita drażliwego,

- choroba Leśniowskiego – Crohna,

- alergie pokarmowe.

Jedyny wyrób medyczny, zawierający niepatogenną bakterię

Escherichia coli Nissle 1917,

dostępny na polskim rynku bez recepty, to Narum FORTE.

 

3. Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

   Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2 zawiera naturalny bukiet bakterii, które żyją ze sobą w symbiozie. W jej skład wchodzi 19 szczepów probiotycznych pochodzących z górskich rejonów Armenii, znanych już od 5 tys. lat ze swoich prozdrowotnych właściwości.

   Matzoon lub Matsoni (Matsun) to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego, podobnego do jogurtu, który wywodzi się z Armenii. Jest wytwarzany głównie z mleka krowiego, ale również owczego, koziego czy bawolego, a nawet z mieszanki kilku rodzajów mleka. Do jego produkcji niezbędne są kultury bakterii mlekowych z poprzednich partii m.in. Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Matsun używany jest nie tylko jako pożywienie, ale stosuje się go także w leczeniu różnych schorzeń takich jak choroby przewodu pokarmowego, choroby wątroby, a nawet jako kompresy na problemy skórne. Matsun był uważany w Armenii za najlepsze lekarstwo, które przywraca florę jelitową, usuwa negatywne bakterie żyjące w jelitach i zwiększa apetyt. Metody te były znane już w średniowieczu, o czym wspominają średniowieczni pisarze armeńscy.

   Matsun można zrobić samodzielnie w domu, przy użyciu naszych saszetek Matsun i mleka.

Właściwości Lactobacterium mazuni "Karine" Str. 2:

- utrzymuje i reguluje fizjologiczną równowagę mikroflory jelitowej

- dostarcza witaminy A, B i D, a także białka, aminokwasy i niektóre minerały, np. magnez, fosfor i wapń.  

- ogranicza tworzenie się gazów, eliminuje zaparcia, poprawia perystaltykę jelit;

- normalizuje metabolizm, oczyszcza wątrobę;

- wzmacnia tkankę kostną, zmniejsza prawdopodobieństwo próchnicy, osteoporozy;

- stymuluje produkcję interferonu i aktywność makrofagów - komórek ochronnych;

- poprawia krążenie krwi poprzez zwiększenie napięcia naczyń krwionośnych;

- stabilizuje czynność wątroby, nerek;

- uspokaja nerwy, zwalcza bezsenność, pomaga radzić sobie ze stresem;

- utrzymuje ostrość wzroku;

- usuwa toksyny, „zły” cholesterol, rozpuszcza płytki nazębne, zwiększa witalność;

- poprawia stan włosów, wzmacnia paznokcie, sprzyja regeneracji skóry.

 

Bukiet bakterii Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

znajdziesz w produktach Narum:

 

Produkty Narum można nabyć stacjonarnie w dobrych sklepach zielarskich na terenie Polski,

telefonicznie pod nr 22 602 23 52, bądź internetowo na naszej stronie www.mynarum.com.

Przypisy