Potencjał terapeutyczny maślanu sodu w cukrzycy typu 2

Układ trawienny i probiotykoterapia

Dostępne są różne opcje terapii farmakologicznej cukrzycy typu 2, ale skutki uboczne (takie jak powikłania żołądkowo-jelitowe) oraz dożywotnie uzależnienie od farmakoterapii stanowią znaczne obciążenie dla pacjentów i systemu opieki zdrowotnej na całym świecie. Dlatego też opracowywane są nowe terapie skoncentrowane na bezpieczeństwie i spersonalizowanym wsparciu leczenia cukrzycy typu 2. Potencjalne zastosowanie może znaleźć tutaj maślan sodu, szczególnie w przypadku współwystępujących zaburzeń przewodu pokarmowego.

Cukrzyca typu 2 stanowi wyzwanie dla zdrowia publicznego. Światowa Federacja Diabetologiczna szacuje, że do 2045 r. cukrzyca typu 2 dotknie 700 mln ludzi [1]. Mimo że niefarmakologiczne metody leczenia (modyfikacja sposobu żywienia, utrata masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej) są pierwszą opcją leczenia cukrzycy typu 2, pacjentom często od razu wprowadza się także leczenie farmakologiczne (lek zawierający metforminę). Dostępnych jest już wiele opcji terapii farmakologicznej, ale skutki uboczne (takie jak zapalenie trzustki i powikłania żołądkowo-jelitowe) oraz dożywotnie uzależnienie od farmakoterapii stanowią znaczne obciążenie dla pacjentów i systemu opieki zdrowotnej na całym świecie [2]. Dlatego też opracowywane są nowe terapie skoncentrowane na bezpieczeństwie i spersonalizowanym wsparciu leczenia cukrzycy typu 2. Potencjalne zastosowanie może znaleźć tutaj maślan sodu. 

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w której dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi (hiperglikemii). Rozwija się wskutek upośledzonego wydzielania insuliny w warunkach insulinooporności, czyli zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę. Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 wzrasta u pacjentów ze zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej wisceralnej (depozyt wewnątrzbrzuszny). Przewlekła hiperglikemia w cukrzycy typu 2 powoduje uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów wewnętrznych, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Nieleczona cukr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI