Kwas masłowy, będący jednym z nasyconych kwasów tłuszczowych, wykazuje istotne znaczenie dla zdrowia. Jego wpływ na organizm jest wieloaspektowy i obejmuje zarówno działanie na poziomie jelit, jak i procesów metabolicznych. Kwas masłowy pełni rolę prekursora dla substancji tj. acetylo-CoA, innych kwasów tłuszczowych oraz różnych związków lipidowych, takich jak fosfolipidy czy triglicerydy, które są niezbędne do budowy i regeneracji bariery jelitowej [1]. Jest to istotne, ponieważ poprawia integralność śluzówki jelitowej, co może chronić przed przedostawaniem się patogenów do organizmu i zmniejszać ryzyko stanów zapalnych. Ponadto może wspomagać różnorodność mikrobioty jelitowej poprzez promowanie wzrostu korzystnych bakterii, co sprzyja ogólnemu zdrowiu jelit. W procesach metabolicznych kwas masłowy może być przekształcany przez organizm w inne związki, takie jak β-hydroksymaślan (BHB). BHB jest ketonem, który może być wykorzystywany przez komórki jako alternatywne źródło energii. Dzięki temu może mieć także znaczenie dla osób na diecie niskowęglowodanowej, ponieważ ketony mogą przekraczać barierę krew-mózg i dostarczać energię do neuronów [2, 3].
Rola integralności komórek jelitowych w zapobieganiu stanom zapalnym
Fundamentalna dla zdrowia przewodu pokarmowego oraz ogólnego zdrowia organizmu jest także rola integralności komórek jelitowych w zapobieganiu stanom zapalnym i chorobom jelit. Jelita pełnią kluczową rolę w przyswaj...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!