Rak piersi należy do najczęstszych nowotworów diagnozowanych wśród kobiet. W 2018 r. w Polsce nowotwory złośliwe piersi odnotowano u 22,5% kobiet [1]. Stadium rozwoju, w którym choroba nowotworowa zostaje wykryta, ma wpływ zarówno na rokowanie, jak i sposób leczenia. Obecnie, w ramach leczenia nowotworów piersi, można wyróżnić: interwencję chirurgiczną, chemioterapię, radioterapię, immunoterapię oraz terapię hormonalną [2].
Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania zalicza się: wiek > 65 lat, predyspozycje genetyczne, czynniki związane z wpływem estrogenów, takie jak wczesna pierwsza miesiączka, późna menopauza, pierwsza ciąża > 30. r.ż., stosowanie antykoncepcji hormonalnej, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej po menopauzie. Wśród czynników modyfikowalnych wymienić natomiast można otyłość (która poprzez nadmiar tkanki tłuszczowej zwiększa stężenie estrogenów) oraz czynniki żywieniowe [3].
Według badań wysokie spożycie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, drobiu i ryb, a także ograniczenie rafinowanych węglowodanów, słodyczy, wysokotłuszczowego nabiału oraz przetworzonego czerwonego mięsa może poprawić rokowanie oraz przeżycie kobiet z rozpoznaniem wczesnego raka piersi [4]. Według Custódio i wsp. wyższa jakość diety podczas leczenia onkologicznego powodowała o 60% mniejsze ryzyko zgon...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!