Pomarańcza bergamota – charakterystyka i skład fitochemiczny
Pomarańcza bergamota (Citrus bergamia Risso & Poiteau), zwana powszechnie bergamotką, jest drzewem cytrusowym należącym do rodziny rutowatych (Rutaceae). Choć pochodzi najprawdopodobniej z Południowo-Wschodniej Azji, uprawia się ją wyłącznie w jednym z południowych regionów Włoch – Kalabrii. Bergamota jest stosunkowo trudna w uprawie, ponieważ do wzrostu potrzebuje ściśle określonych warunków klimatycznych. Ma też wysokie wymagania glebowe.
Najcenniejsze leczniczo są owoce rośliny, które mają cierpko-gorzki smak. Choć ogólnym pokrojem przypominają owoce cytryny lub limonki, to jednak skórka owoców bergamoty jest znacznie grubsza i charakterystycznie pofałdowana. Jej zewnętrzna warstwa – naowocnia stanowi główne źródło pozyskiwanego na skalę przemysłową olejku bergamotowego. Wykorzystuje się go szeroko w medycynie naturalnej, m.in. w aromaterapii, oraz w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także spożywczym [1–3].
Największą uwagę świata nauki przykuwa jednak ostatnimi laty sok z owoców bergamoty. Wykazano bowiem, że zawiera wyjątkowo duże ilości związków polifenolowych, w szczególności flawonoidów. Wśród nich zidentyfikowano przede wszystkim flawanony oraz flawony, głównie w formie połączeń O-glikozydowych, ale i C-glikozydowych. Miąższ bergamoty zawiera rzadko spotykaną neoeriocytrynę, ponadto neohesperydynę, a także odkryte całkiem niedawno: brutierydynę i melitydynę, zawierające ugrupowanie kwasu 3-hydroksy-3-metyloglutarowego, co strukturalnie zbliża je do popularnych leków obniżających poziom cholesterolu – statyn. Co ciekawe, szczegółowa analiza 45 różnych gatunków i odmian cytrusów wykazała, że zawartość związków flawonoidowych jest najwyższa właśnie w owocach bergamoty (w badaniu uwzględniano przeliczenie na jednostkę objętości soku i jednostkę masy albedo – mezokarpu, czyli białej wewnętrznej części skórki) [4].
Standaryzowana frakcja polifenoli z bergamoty (BPF)
Na rynku suplementów diety dostępne są preparaty, w składzie których obecna jest standaryzowana frakcja polifenoli z bergamoty (BPF). Zawiera ona identyczne związki flawonoidowe co sok, jedn...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!