Plejotropowe działanie wyciągu z bergamoty w kontekście regulacji parametrów profilu lipidowego

Fitoterapia

Bergamota to drzewo cytrusowe, którego owoce tradycyjnie wykorzystywane są w celu poprawy odpowiedzi immunologicznej i funkcji układu sercowo-naczyniowego. Ostatnio można wiele usłyszeć o bergamocie w kontekście pozytywnego wpływu na profil lipidowy. Liczne badania kliniczne dostarczają bowiem dowodów na to, że standaryzowana frakcja polifenolowa pozyskiwana z miąższu owoców (BPF, ang. bergamot polyphenolic fraction) obniża stężenie cholesterolu całkowitego (TC, ang. total cholesterol) oraz frakcji związanej z lipoproteinami o niskiej gęstości (LDL), określanej potocznie mianem „złego cholesterolu”.

Pomarańcza bergamota – charakterystyka i skład fitochemiczny

Pomarańcza bergamota (Citrus bergamia Risso & Poiteau), zwana powszechnie bergamotką, jest drzewem cytrusowym należącym do rodziny rutowatych (Rutaceae). Choć pochodzi najprawdopodobniej z Południowo-Wschodniej Azji, uprawia się ją wyłącznie w jednym z południowych regionów Włoch – Kalabrii. Bergamota jest stosunkowo trudna w uprawie, ponieważ do wzrostu potrzebuje ściśle określonych warunków klimatycznych. Ma też wysokie wymagania glebowe.
Najcenniejsze leczniczo są owoce rośliny, które mają cierpko-gorzki smak. Choć ogólnym pokrojem przypominają owoce cytryny lub limonki, to jednak skórka owoców bergamoty jest znacznie grubsza i charakterystycznie pofałdowana. Jej zewnętrzna warstwa – naowocnia stanowi główne źródło pozyskiwanego na skalę przemysłową olejku bergamotowego. Wykorzystuje się go szeroko w medycynie naturalnej, m.in. w aromaterapii, oraz w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także spożywczym [1–3].
Największą uwagę świata nauki przykuwa jednak ostatnimi laty sok z owoców bergamoty. Wykazano bowiem, że zawiera wyjątkowo duże ilości związków polifenolowych, w szczególności flawonoidów. Wśród nich zidentyfikowano przede wszystkim flawanony oraz flawony, głównie w formie połączeń O-glikozydowych, ale i C-glikozydowych. Miąższ bergamoty zawiera rzadko spotykaną neoeriocytrynę, ponadto neohesperydynę, a także odkryte całkiem niedawno: brutierydynę i melitydynę, zawierające ugrupowanie kwasu 3-hydroksy-3-metyloglutarowego, co strukturalnie zbliża je do popularnych leków obniżających poziom cholesterolu – statyn. Co ciekawe, szczegółowa analiza 45 różnych gatunków i odmian cytrusów wykazała, że zawartość związków flawonoidowych jest najwyższa właśnie w owocach bergamoty (w badaniu uwzględniano przeliczenie na jednostkę objętości soku i jednostkę masy albedo – mezokarpu, czyli białej wewnętrznej części skórki) [4]. 

Standaryzowana frakcja polifenoli z bergamoty (BPF) 

Na rynku suplementów diety dostępne są preparaty, w składzie których obecna jest standaryzowana frakcja polifenoli z bergamoty (BPF). Zawiera ona identyczne związki flawonoidowe co sok, jedn...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    specjalistka z zakresu farmakognozji; członkini Polskiego Towarzystwa Fitoterapii; wykładowczyni Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych; autorka publikacji o charakterze naukowym i popularnonaukowym w czasopismach polskich i zagranicznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI