Olej rzepakowy w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Zapobieganie chorobom Otwarty dostęp

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania nasionami roślin oleistych. Oleje roślinne w porównaniu ze zwierzęcymi cechuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (zarówno jedno- jak i wielonienasyconych) oraz niskie stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród olejów roślinnych o udokumentowanym pozytywnym wpływie na organizm człowieka wymienia się olej rzepakowy, który zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich cieszy się dużą popularnością [1]. Aktualnie poszukuje się nowych możliwości zastosowania wspomnianego oleju w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. 

Charakterystyka oleju rzepakowego 

Rzepak (Brassicanapus) należący do rodzaju kapusta (Brassica) charakteryzuje się sięgającą do 1,5 m rozgałęzioną łodygą z czteropłatkowymi, żółtymi kwiatami. Zajmuje drugie miejsce (zaraz po soi) w światowej uprawie roślin oleistych. Największym jego producentem jest Unia Europejska (Niemcy, Francja, Polska), dalej Chiny, Kanada, Indie, Ukraina i Australia [2]. Kamieniem milowym w rozwoju upraw rzepaku było wyhodowanie odmian bezerukowych, które charakteryzują się niską zawartością kwasu erukowego w oleju (< 2%) oraz obniżoną zawartością glukozynolanów w śrucie (niższą niż 30 μM/g beztłuszczowej suchej masy nasion). Odmiany te nazywane są podwójnie ulepszonymi, dwuzerowymi (00) lub Canola. Aktualnie wyparły one inne odmiany i są uprawiane na całym świecie [3]. 

PO...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI