Oczyszczanie wątroby i jelit. Detoksykacja z uwzględnieniem diety oraz roślin

Fitoterapia

Wątroba to jeden z najważniejszych i największych narządów wewnętrznych, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bogata w cukry, nasycone kwasy tłuszczowe i uboga w błonnik pokarmowy może przyczynić się do zaburzenia homeostazy organizmu, co negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Inne czynniki, które mogą pogorszyć stan wątroby, to zanieczyszczenia środowiska metalami ciężkimi, pestycydami i herbicydami. Badania naukowe potwierdzają, że dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek oraz ryby, sprzyja zdrowiu wątroby. W celu wspierania funkcji wątroby zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, eliminację alkoholu i napojów słodzonych. Zaleca się także zastąpienie tłustego mięsa chudszymi wariantami oraz rybami. Ponadto korzystne jest wprowadzenie do diety produktów o wysokiej zawartości antyoksydantów, takich jak witaminy C, E oraz β-karotenu. Szczególnie zalecane dla zdrowia wątroby są orzechy włoskie. Dobre efekty przynosi również włączenie do diety roślin o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym, takich jak ostropest plamisty, mniszek lekarski, karczoch czy pokrzywa.

Wątroba jest jednym z najważniejszych i największych narządów wewnętrznych. Jej właściwe działanie umożliwia prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Wytwarza enzymy trawienne, magazynuje glukozę oraz odgrywa kluczową rolę w usuwaniu toksyn. Jeśli ją zaniedbujemy, pijąc alkohol, spożywając wiele ciężkostrawnych, tłustych potraw nie będzie spełniała swoich funkcji w należyty sposób, co w konsekwencji może przynieść niepożądane efekty. Z kolei jeśli zadbamy o odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną, a także wsparcie w postaci ziół leczniczych nasza wątroba z pewnością będzie spełniała swoje funkcje prawidłowo. 

Wprowadzenie

We współczesnym świecie, gdzie jesteśmy narażeni na działanie różnych zanieczyszczeń i toksyn oraz na dietę o wysokim potencjale przetworzenia, wiele osób zastanawia się czy istnieją skuteczne metody wspomagające pracę wątroby. W poniższym artykule zostaną wyszczególnione produkty oraz rośliny lecznicze, które mogą wspomóc proces detoksykacji wątroby i wpłynąć na jej regenerację. 

POLECAMY

Kiedy wątroba może pracować nieprawidłowo?

Wątroba odgrywa kluczową rolę w metabolizmie składników odżywczych, takich jak glukoza i lipidy, oraz w detoksykacji leków i innych ksenobiotyków [1]. Dodatkowe obciążenie wątroby często jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta bogata w cukier, nasycone kwasy tłuszczowe i uboga w błonnik pokarmowy sprzyja zaburzeniu homeostazy organizmu i może wpływać negatywnie na funkcjonowanie wątroby. Do produktów, które są szkodliwe dla wątroby, zaliczamy m.in. cukier, alkohol, tłuste mięso, żywność zanieczyszczoną mikrobiologicznie oraz żywność wysokoprzetworzoną (fast food). Inne czynniki, które mogą pogorszyć pracę wątroby, to zanieczyszczenia środowiska (metale ciężkie, pestycydy i herbicydy). 

Czy detoks wątroby jest potrzebny? 

W dzisiejszych czasach dzięki szerokiemu dostępowi do różnych źródeł można znaleźć szereg informacji sugerujących konieczność oczyszczania organizmu z ewentualnych toksyn oraz niepotrzebnych produktów przemiany materii. Wątroba jest głównym narządem wyłapującym substancje toksyczne i wpływającym na ich wydalanie z organizmu. Co więcej, narząd ten szybko się regeneruje i ma zdolność sprawnej odnowy hepatocytów nawet po działaniu potencjalnego czynnika toksycznego (alkohol, leki, wysokoprzetworzona żywność) – o ile stopień uszkodzenia nie przekracza możliwości odnowy. Tak więc, aby wspomóc pracę wątroby, wystarc...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki oraz zdrowia publicznego Akademii Nauk Stosowanych w Koninie; aktualnie doktorantka w dyscyplinie nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Kaliskim; ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie dietetyki klinicznej

    dr hab. n. med. i n. o zdr.;prof. UK; profesor Uniwersytetu Kaliskiego; wykładowca akademicki w zakresie żywności i żywienia; autorka licznych opracowań naukowych dotyczących problematyki badawczej skupionej na ocenie żywności funkcjonalnej, biodostępności substancji bioaktywnych, profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych; członek Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI