Obesogeny – czy są przyczyną pandemii otyłości?

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Artykuł, który niedawno ukazał się w „International Journal of Obesity” przedstawił nowy model próbujący wyjaśnić globalny wzrost otyłości, integrujący wcześniej istniejące hipotezy. Autorzy wyróżnili cztery główne modele patogenezy otyłości: model równowagi energetycznej, węglowodanowo-insulinowy, REDOX i obesogenów. Obesogeny powszechnie pojawiły się w żywności w latach 60. ubiegłego wieku, co zbiegło się ze statystycznym wzrostem częstości występowania otyłości. Obesogeny mogą być punktem wyjścia integrującym pozostałe teorie. Leczenie otyłości powinno być kompleksowe i obejmować zarówno farmakoterapię, jak i edukację żywieniową pacjentów w zakresie unikania obesogenów.

Niedawno w „International Journal of Obesity” ukazał się artykuł zatytułowany Obesogens: a unifying theory for the global rise in obesity, w którym autorzy podjęli się próby stworzenia nowej teorii wyjaśniającej przyczyny nieustannego wzrostu częstości występowania otyłości na świecie, która unifikowałaby dotychczas istniejące hipotezy [1]. Jest to niezwykle trudne zadanie, szczególnie uwzględniając skomplikowaną patogenezę choroby otyłościowej. Zainspirowało mnie to do napisania tego artykułu, w którym poza przedstawieniem najważniejszych wniosków płynących z powyższej pracy naukowej, chciałbym skupić się na implikacjach klinicznych przydatnych w codziennej pracy z pacjentami.
Świat zmaga się obecnie z pandemią otyłości i jest to niezaprzeczalny fakt. Według danych szacunkowych na świecie już u 39% osób można rozpoznać nadwagę, u 13% otyłość (dane WHO) [2], a prognozy wskazują na utrzymujący się trend wzrostowy. Niejasne są jednak przyczyny tego stanu rzeczy. Doszukiwać się można ich w czterech głównych modelach patogenetycznych otyłości – model równowagi energetycznej [3, 4], model węglowodanowo-insulinowy [5], model REDOX (redukcyjno-oksydacyjny) [6, 7] oraz model obesogenów [8]. Wiedząc jak heterogenną grupą pacjentów są chorzy z otyłością, można z dużą pewnością założyć, że żaden z tych modeli nie okaże się prawdziwszy od pozostałych – choroba ta u...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Lekarz w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej zajmujący się obesitologią. Uzyskał certyfikat Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (PTLO). Prowadzi w Poznaniu Gabinet Obesitologiczny, który również został certyfikowany przez PTLO jako miejsce zapewniające kompleksowe, zgodne ze standardami leczenie

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI