Dołącz do czytelników
Brak wyników

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

2 listopada 2020

NR 5 (Październik 2020)

Nutrigenetyka a choroby skóry u dzieci

213

Występowanie alergii pokarmowych

Bardzo często u dzieci z atopowym zapaleniem skóry występują alergie pokarmowe. W badaniach stwierdza się, że nawet 30–40% chorych na AZS ma alergię na co najmniej jeden produkt [1-3]. Pacjenci najczęściej uczuleni są na mleko oraz jaja, pszenicę, ryby oraz soję [4]. Jednak przez wzgląd na to, że pacjenci mają podwyższony całkowity poziom immunoglobulin IgE, okazuje się, że testy na alergię badające specyficzne IgE – sIgE mogą nie być miarodajne. To może prowadzić do niepotrzebnego eliminowania produktów, a zarazem do niedoborów pokarmowych, które będą niekorzystnie wpływać na jakość życia pacjenta. Dotychczas złotym standardem w diagnostyce alergii pokarmowych były doustne próby prowokacyjne – OFC (ang. oral food challenge), które wymagają czasu oraz specjalistycznego personelu, ponieważ niosą one ze sobą ryzyko wystąpienia ciężkiej reakcji alergicznej [5].

POLECAMY

W wielu badaniach diety eliminacyjne wykluczające jaja oraz/lub mleko dawały bardzo obiecujące wyniki, stwierdzano bowiem poprawę objawów skórnych oraz wynikającą z tego poprawę samopoczucia w porównaniu z osobami, które żadnych eliminacji nie stosowały. Jednakże nie we wszystkich badaniach różnica ta była statystycznie istotna. Wiadomo jednak, że rodzice dzieci chorych na AZS starają się zrobić wszystko, aby poprawić jakość życia dziecka, dlatego też diety eliminacyjne są bardzo często stosowane, mimo tego, że nieodpowiednio prowadzone mogą skutkować niedoborami makroskładników czy witamin bądź składników mineralnych [6-8]. 

Dla przykładu: eliminacja mleka krowiego z diety dziecka może być związana z wolniejszym oraz niższym wzrostem oraz z deficytami wapnia. Oczywiście odpowiednia suplementacja diety może zapobiegać potencjalnym niedoborom, jednak diety eliminacyjne wymagają ścisłego monitorowania dziecka [6].

Wpływ probiotyków i kwasów tłuszczowych na przebieg AZS

Wpływ na przebieg AZS mogą mieć również probiotyki. Metaanaliza, biorąca pod uwagę 25 randomizowanych, kontrolowanych badań oceniających skuteczność probiotyków w leczeniu objawów AZS, wskazała na korzyść stosowania probiotyków w porównaniu z grupą kontrolną. Podawanie mieszaniny różnych szczepów bakterii lub drobnoustrojów z rodzaju Lactobacillus przyniosło większe korzyści niż podawanie wyłącznie drobnoustrojów z gatunku Bifidobacterium. Prawdopodobnie probiotyki mogą być pomocne w leczeniu AZS, szczególnie w przypadku postaci umiarkowanej i ciężkiej u dzieci i dorosłych, ale nie u niemowląt, jednak potrzebne są dalsze badania określające dawkowanie oraz gatunki probiotyków korzystne dla pacjentów z atopowym zapaleniem skóry [9]. Należy również wziąć pod uwagę wpływ niezbędnych kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy jest prekursorem ceramidów, a kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) działają głównie poprzez swoje działanie przeciwzapalne. 8-tygodniowe randomizowane badanie z udziałem 53 osób, które zostały losowo przydzielone do grupy suplementującej DHA (5,4 g dziennie) lub do grupy kontrolnej, ujawniło istotną statystycznie poprawę objawów AZS w grupie badanej. W innym badaniu pokazano, że suplementacja diety olejem z wiesiołka przez 3 miesiące doprowadziła do zmniejszenia procesu zapalnego w AZS, głównie u niemowląt i dzieci. Suplementacja pomogła również pacjentom w zredukowaniu ilości przyjmowanych leków na AZS, takich jak antybiotyki czy steroidy [10-12]. 

Nutrigenetyka

Możliwym rozwiązaniem są testy nutrigenetyczne. Nutrigenetyka znacznie poszerza naszą wiedzę na temat procesów metabolicznych zachodzących w organizmie poszczególnych ludzi. Każdy człowiek jest inny, biorąc pod uwagę różne warianty genetyczne, dlatego warto byłoby wziąć pod uwagę geny jednostki w celu ustalenia odpowiedniego dla niego sposobu odżywiania. Różne warianty genetyczne prowadzą do różnych aktywności enzymatycznych, co z kolei ma wpływ na indywidualne reakcje na składniki diety. Przykładowo niektóre polimorfizmy genu APOA5 kodującego apolipoproteinę mogą powodować zmniejszoną wrażliwość na spożycie tłuszczu, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko otyłości wynikającej ze zbyt dużej podaży tłuszczu w diecie [13]. Zróżnicowanie międzyosobnicze w odpowiedzi na interwencje dietetyczne ma wpływ na wyniki, jakie różne podgrupy populacji mogą uzyskać, w zależności od ich genotypu oraz czynników środowiskowych. Wykorzystanie tych informacji genotypowych w dostosowywaniu spersonalizowanych porad dietetycznych było głównym celem od początku współczesnej ery nutrigenomiki i nutrigenetyki. Zaobserwowano kilka korzystnych skutków zapewniania spersonalizowanych porad żywieniowych, takich jak wspieranie zapobiegania chorobom, zmniejszanie kosztów opieki zdrowotnej i zwiększanie motywacji do zmiany. Randomizowane badania kontrolne wykazały, że spersonalizowane porady dietetyczne oparte na genotypie były lepiej zrozumiałe i prowadziły do lepszego przestrzegania planu żywieniowego niż ogólne porady dietetyczne. Mimo że może to być skutkiem tego, że testy nutrigenetyczne są nowe dla ludzi i możliwe, że są odbierane jako „nowoczesna, ekscytująca technologia”, to wynik ten nie jest bez znaczenia, biorąc pod uwagę, że zgodność i przestrzeganie diety zostały zidentyfikowane jako jeden z najbardziej skutecznych parametrów sukcesu interwencji żywieniowej [14-17].

Do leczenia atopowego zapalenia skóry zalicza się:

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy