Występowanie alergii pokarmowych
Bardzo często u dzieci z atopowym zapaleniem skóry występują alergie pokarmowe. W badaniach stwierdza się, że nawet 30–40% chorych na AZS ma alergię na co najmniej jeden produkt [1-3]. Pacjenci najczęściej uczuleni są na mleko oraz jaja, pszenicę, ryby oraz soję [4]. Jednak przez wzgląd na to, że pacjenci mają podwyższony całkowity poziom immunoglobulin IgE, okazuje się, że testy na alergię badające specyficzne IgE – sIgE mogą nie być miarodajne. To może prowadzić do niepotrzebnego eliminowania produktów, a zarazem do niedoborów pokarmowych, które będą niekorzystnie wpływać na jakość życia pacjenta. Dotychczas złotym standardem w diagnostyce alergii pokarmowych były doustne próby prowokacyjne – OFC (ang. oral food challenge), które wymagają czasu oraz specjalistycznego personelu, ponieważ niosą one ze sobą ryzyko wystąpienia ciężkiej reakcji alergicznej [5].
W wielu badaniach diety eliminacyjne wykluczające jaja oraz/lub mleko dawały bardzo obiecujące wyniki, stwierdzano bowiem poprawę objawów skórnych oraz wynikającą z...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!