W obecnych czasach w praktyce gabinetowej jako dietetycy mamy szereg możliwości polecania dodatkowej suplementacji swoim pacjentom. Takie zalecenia zawsze należy opierać o indywidualne potrzeby pacjenta i jego stan zdrowia. Dodatkowa suplementacja może być wsparciem przy wprowadzaniu zmian żywieniowych lub też przy zalecanej farmakoterapii. Jednym ze składników, który od jakiegoś czasu z powodzeniem stosuję w swojej praktyce jest laktoferyna.
Laktoferyna to białko, które występuje naturalnie w mleku i innych płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych (układu: pokarmowego, oddechowego oraz moczowo-płciowego), w ślinie, woskowinie usznej. Znajduje się również w neutrofilach, których zasadniczą rolą jest zwalczanie bakterii. Jest to jedno z najważniejszych białek w mleku matki, które jest niezbędne dla zdrowia i rozwoju niemowląt.
Laktoferyna pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak [1]:
- Transportowanie żelaza - laktoferyna wiąże się z jonami żelaza i transportuje je do komórek organizmu.
- Wspomaganie układu odpornościowego - laktoferyna działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, a także zwiększa aktywność układu odpornościowego.
- Regulacja wzrostu komórek - laktoferyna wpływa na proliferację i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!