Nietolerancje pokarmowe

Układ trawienny i probiotykoterapia

Nietolerancje pokarmowe dotyczą nawet 20% populacji [10]. Pomimo, że zjawisko jest tak powszechne, rozpoznanie, diagnostyka, a następnie odpowiednie postępowanie z pacjentem pozostaje ogromnym wyzwaniem. Podstawowy problem wynika z licznych, często niespecyficznych objawów, jak również nakładania się i współwystępowania zarówno niealergicznych nadwrażliwości pokarmowych, jak i mechanizmów alergicznych. Znaczącym ograniczeniem są także niewystarczające metody diagnostyczne, których stosowanie i interpretacja wymaga udziału doświadczonego specjalisty. W niniejszym artykule omówiono wybrane nietolerancje pokarmowe, tj. nietolerancję laktozy, fruktozy i histaminy. Wyjaśniono przyczyny występowania tych zaburzeń, jak również przedstawiono możliwe skuteczne działania przyczynowe.

Nietolerancje pokarmowe zaliczane są do grupy nadwrażliwości pokarmowych, czyli niepożądanych reakcji organizmu występujących po spożyciu pokarmu lub składnika żywności w dawce normalnie dobrze tolerowanej przez osoby zdrowe. Warto podkreślić tę kwestię, ponieważ u osoby zdrowej, z prawidłowo funkcjonującym przewodem pokarmowym, ten sam pokarm jest trawiony, a następnie wchłaniany przez komórki jelita do naczyń krwionośnych i limfatycznych bez żadnych niepokojących skutków ubocznych [13].
Nietolerancje pokarmowe często mylone są z alergiami, natomiast patomechanizm obydwu zjawisk jest zupełnie odmienny. Nadwrażliwość pokarmowa może mieć bowiem podłoże immunologiczne, z udziałem przeciwciał IgE. Mamy wówczas do czynienia z alergią pokarmową, która wynika z nadwrażliwości organizmu na dany pokarm (alergen). Drugi rodzaj nadwrażliwości pokarmowej to ta niezwiązana z układem immunologicznym – czyli niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa, zwana również nietolerancją pokarmową (ryc. 1) [10].

Ryc. 1. Klasyfikacja niepożądanych reakcji na pokarm [13]

Objawy niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej są często niespecyficzne. Mogą to być symptomy ze strony układu pokarmowego, oddechowego, zmiany skórne, a nawet bóle głowy, problemy mięśniowo-szkieletowe, zmęczenie czy zmiany behawioralne. Dodatkowo u jednego pacjenta może wystąpić kilka wzajemnie nakładających się na siebie nietolerancji, nie tylko na składnik pokarmowy, ale również na dodatki do żywności, jak glutaminian sodu czy siarczyny.
Diagnostyka nietolerancji pokarmowych jest trudna, pon...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.
    Dietetyk kliniczny oraz nauczyciel akademicki z kilkunastoletnim stażem; absolwentka studiów doktoranckich na Wydziale Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz studiów podyplomowych Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI