Czy pacjenci z nietolerancją laktozy powinni bać się laktozy w lekach? Wydaje się, że ilość laktozy znajdującej się w produktach farmakologicznych nie zawsze powoduje wystąpienie objawów żołądkowo-jelitowych [1–4].
Są jednak osoby, które mają niższy próg tolerancji laktozy, wtedy powinno się wdrożyć leki bezlaktozowe lub zastosować inne metody ułatwiające przyswajanie laktozy. Jakie są to metody i kto powinien uważać na laktozę w lekach, o tym w drugiej części artykułu na temat nietolerancji laktozy [5].
Laktoza w lekach – zastosowanie
Laktoza należy do najczęściej stosowanych substancji pomocniczych w przemyśle farmaceutycznym. Szacuje się, że wchodzi w skład ok. 20% leków przepisywanych na receptę i 6% dostępnych bez recepty [2]. Laktoza jest pozyskiwana z serwatki mleka krowiego. W stanie stałym laktoza występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku o słodkawym smaku [3, 6]. Jej popularność wynika m.in. z tego, że jest stosunkowo niedroga i nietoksyczna.
Jest chemicznie obojętna, stabilna, a także nie wchodzi w reakcje z substancją czynną oraz innymi składnikami leków.
Używana jako wypełniacz i rozpuszczalnik, uzupełnia masę tabletki, granulatu lub roztworu, dzięki czemu umożliwia stworzenie odpowiedniej formy farmaceutyku, gdy substancja czynna użyta jest w bardzo małych ilościach. Laktoza ma także właściwości adsorpcyjne i chroni preparat przed nadmiernym pochłanianiem wilgoci z powietrza [3, 4, 6, 7]. Ponadto, ze względu na jej słodkawy smak, leki mogą być chętniej przyjmowane przez pacjentów [4, 5].
Zawartość laktozy w niektórych lekach szeroko stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego budzi obecnie szczególne zainteresowanie. Ogólnie można stwierdzić, że zarówno w grupie najprostszych preparatów zawierających laktulozę, poprzez leki typu IPP (tj. inhibitory pompy protonowej) czy najbardziej popularne leki na bóle kolkowo-spastyczne brzucha, objawy niepożą...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!