Nieswoiste choroby zapalne jelit w ujęciu dietetyka klinicznego (cz. 2)

Układ trawienny i probiotykoterapia

Do chorób zapalnych jelit (IBD) zaliczają się: choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ) rozwijają się na skutek zaburzenia funkcji immunologicznej organizmu i przebiegają z okresami zaostrzeń oraz remisji. Ich etiopatogeneza jest złożona i nie do końca wyjaśniona. W leczeniu stosuje się terapię farmakologiczną, a także wspomaganie dietetyczne oraz dodatkową suplementację.

Pacjenci z chorobami zapalnymi jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD) coraz częściej interesują się również niefarmakologicznymi metodami leczenia choroby. Jednym z najczęściej zadawanych pytań chorych z IBD jest, co powinni jeść. Rola diety stała się bardzo ważna w zapobieganiu i leczeniu nieswoistych 
zapaleń jelit. 
Ogólnie rzecz ujmując, pacjentów należy ostrzegać przed ciągłym spożywaniem typowej diety zachodniej, ponieważ zachodni styl diety, charakteryzujący się wysoką kalorycznością wynikającą z dużej ilości tłuszczu i węglowodanów, wiąże się ze znacznym zmniejszeniem różnorodności mikrobioty. Oprócz obfitości tłuszczu diety zachodnie zwykle zawierają wysokie stężenia kwasów tłuszczowych omega-6 pochodzących z olejów roślinnych, co skutkuje wysokim stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3. O ile kwasy tłuszczowe omega-3, 
takie jak kwas α-linolenowy (ALA) ze źródeł roślinnych oraz kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) z ryb, mają właściwości przeciwzapalne, o tyle kwasy tłuszczowe omega-6, w szczególności kwas arachidonowy, są uważane za prozapalne, poza GLA (kwas gamma-linolenowy), który jako jedyny wykazuje działanie przeciwzapalne. Może to wyjaśniać, dlaczego dieta zachodnia została uznana za kluczowy czynnik wywołujący zapalenie jelit. W okresie zaostrzenia choroby należy zwrócić szczególną uwagę, aby dieta była jak najłatwiej strawna dla przewodu pokarmowego. Wszystkie spożywane produkty powinny zostać poddane obróbce termicznej, włączając w to warzywa i owoce, a dodatkowo najlepiej przetarte, pozbawione pestek i skórek, zblendowane czy w formie musu/budyniu/kisielu. 
Włókno pokarmowe i skrobia obecne w owocach i warzywach stanowią substrat do produkcji maślanu i innych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) przez mikrobiotę jelitową. Na przykład maślan jest dobrze poznany zarówno jako krytyczny element homeostazy nabłonkowej, jak i substancja odgrywająca ważną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej przez ham...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI