U osób ze zdiagnozowaną nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną zmiana diety często wiąże się z koniecznością wyeliminowania produktów, które stanowiły podstawę żywienia. Dieta wykluczająca tak kluczowe grupy produktów może prowadzić do popełnienia wielu nieświadomych błędów, które mogą tłumaczyć brak oczekiwanych efektów. Przedstawiam najczęściej popełniane przez pacjentów błędy podczas diety eliminacyjnej.
Zamienniki mleka krowiego
Jeszcze niedawno uważano, że dobrym zamiennikiem mleka krowiego i jego przetworów jest np. mleko kozie, prawdopodobnie ze względu na niższą zawartość laktozy. Zastosowanie przetworów z mleka koziego jako zamiennika krowich wyrobów mogło zatem przynieść poprawę zdrowia u osób z nietolerancją laktozy. Wraz z rozwojem nauki przybyło więcej badań z zakresu potencjału immunogennego białek mleka zwierzęcego. Badania nad białkami mleka pochodzącego od różnych ssaków kopytnych wykazały 85-proc. podobieństwo sekwencji aminokwasów mleka krowiego, owczego i koziego. Określono wówczas, że największe podobieństwo molekularne mają białka mleka krowiego, koziego i owczego, dlatego istnieje 90-proc. prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji krzyżowej. Niższe prawdopodobieństwo pojawienia się reakcji krzyżowej jest między białkami mleka krowiego a białkami mleka osła i klaczy, a najniższe między białkami mleka krowiego a białkami mleka wielbłąda. Jednak przyjęto zgodne stanowisko, że z praktycznego punktu widzenia, po ustaleniu rozpoznania nadwrażliwości na mleko jednego ssaka, należy unikać również innych rodzajów mleka. Niestety, pacjenci z nadwrażliwością pokarmową na biał...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!