Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) to schorzenie charakteryzujące się gromadzeniem się nadmiaru tłuszczu w wątrobie u osób, które nie spożywają znaczących ilości alkoholu. Kliniczne rozpoznanie NAFLD u dzieci polega na jednoczesnym stwierdzeniu zwiększonej aktywności aminotransferazy alaninowej w surowicy i potwierdzeniu stłuszczenia narządu w badaniach obrazowych, a także wykluczeniu innych przyczyn stłuszczenia wątroby [1]. Diagnoza u dorosłych stawiana jest na podstawie badania obrazowego lub badania histologicznego, a także wykluczenia przyczyn tak zwanego wtórnego stłuszczenia. Podstawowym badaniem jest ultrasonografia jamy brzusznej (USG), która wykrywa stłuszczenie, jeśli procesem chorobowym jest objętych 20–30% hepatocytów. Ponadto za charakterystyczną cechę stłuszczenia wątroby uznaje się jej wzmożoną echogeniczność [2]. W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci stwierdzono znaczący wzrost częstości występowania NAFLD na całym świecie. Choroba diagnozowana jest już u co czwartej dorosłej osoby na świecie. W Polsce sytuacja przedstawia się analogicznie i coraz częściej obserwuje się diagnozę NAFLD również u dzieci [3]. To zjawisko jest ściśle związane z globalnym wzrostem otyłości, zespołem metabolicznym i niezdrowym stylem życia. Jest to istotny problem zdrowotny, ponieważ NAFLD może prowadzić do stanu zapalnego, marskości wątroby, a nawet raka wątroby [4]. Wzrost liczby przypadków NAFLD stanowi duże wyzwanie dla opieki zdrowotnej i systemów medycznych na całym świe...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!