Akronim NAFLD pochodzi od angielskiego non-alcoholic liver disease i oznacza niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Wiele osób spoza kręgów medycznych nigdy nie słyszało o takim schorzeniu, pomimo że jest to jedno z najczęściej występujących zaburzeń wątroby, a zachorowalność na NAFLD rośnie z roku na rok.
NAFLD w skali globalnej
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby nie jest chorobą medialną i nie przeczytamy o niej na pierwszych stronach gazet, dlatego wiele osób nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństw, które za sobą niesie. Stanowi ona jednak realne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi na całym świecie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że NAFLD występuje u około 1 na 4 osoby na świecie, a zachorowalność rośnie dramatycznie wraz z epidemią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 [1, 2, 3, 4]. W zależności od badania liczba chorych waha się od 17 do 46% populacji dorosłej w krajach zachodnich [5]. NAFLD stanowi więc obecnie najczęstszą chorobę przewlekłą wątroby [2, 4]. Prowadzenie statystyk tego schorzenia jest jednak szczególnie trudne ze względu na brak uwzględnienia jej w klasyfikacji ICD-10. Jest opisana kodem K76.0, czyli „stłuszczenie wątroby niesklasyfikowane gdzie indziej” [6, 7]. W Polsce liczba pacjentów z rozpoznaniem K76.0 rośnie dynamicznie od 2012 r., a zgodnie z szacunkami na diagnostykę i leczenie pacjentów z tym rozpoznaniem w 2017 r. wydano ponad 26 mln zł [7]. Dlaczego tak niewiele mówi się o NAFLD pomimo jej wszechobecności oraz ogromnych zasobów, które pochłania? A przede wszystkim – czym dokładnie jest enigmatyczna niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby?
POLECAMY
NAFLD, NAFL, NASH – czym się różnią?
Stłuszczenie wątroby może być wywołane przez różne czynniki, takie jak alkohol, przewlekłe przyjmowanie niektórych leków czy choroby ge...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!