Od dawna mleko matki jest postrzegane jako wyjątkowy i idealny pokarm dla dziecka. Ale właściwie dlaczego tak jest? Naukowcy z całego świata od wielu lat nieustannie badają jego skład, starając się rozłożyć tę doskonałość natury na czynniki pierwsze. Dzięki zaawansowanej technologii dowiadujemy się coraz więcej o pokarmie kobiecym, a jednak wciąż niektóre składniki i funkcje tego cudu natury są owiane tajemnicą.
Po prostu niezastąpiony ideał
POLECAMY
Mimo wielu badań nad składem mleka matki, nadal wiele pytań o pokarmie kobiecym pozostaje bez odpowiedzi. Jedno jest jednak bezdyskusyjne – kobiece mleko jest szczególnie cennym pokarmem dla niemowlęcia. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Co ciekawe, nie da się w pełni odwzorować pokarmu kobiecego. Dlaczego? Skład mleka kobiety to kwestia indywidualna – każda mama, w zależności od środowiska, w którym żyje, stanu zdrowia czy diety, ma trochę inny skład pokarmu. Kompozycja kobiecego mleka zależy również od pory dnia – np. w nocy jest w nim znacznie więcej tłuszczu.
To m.in. te składniki tworzą fenomen natury
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak wielką moc ma mleko mamy – na podstawie analiz naukowców ustalono, że zawiera ono prawie wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach (z wyjątkiem witamin D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza). Wszystkie razem tworzą wyjątkową kompozycję składników, najbliższą potrzebom dziecka. Wśród nich należy wymienić:
- unikalne składniki – w tym przeciwciała, hormony czy enzymy;
- nukleotydy – niezbędny element wielu procesów metabolicznych. Stymulują one produkcję przeciwciał i zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami;
- składniki mineralne i witaminy – wspierające harmonijny rozwój, funkcjonowanie organów oraz budowę zębów i kości dziecka[1];
- oligosacharydy[2] – w pokarmie matki występuje ponad 1000 różnych krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1, które tworzą aż około 200 różnych struktur;
- tłuszcze – czyli główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku;
[1] Ballard O, Morrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am. 2013;60(1):49-74.
[2] Moukarzel S, Bode L. Human milk oligosaccharides and the preterm infant: a journey in sickness and in health. Clin perinatol. 2017;44(1):193-207.