Miód i produkty pszczelarskie wykorzystywano już od starożytności. Istnieje wiele doniesień naukowych mówiących o skuteczności apiterapii w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Już Hipokrates (460– 377 p.n.e.) mawiał: „Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”.
Głównym produktem pszczelim jest miód. Posiada właściwości odżywcze i pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Poza miodem bardzo cenionym produktem jest pyłek kwiatowy, stosowany głównie w nerwicy, przy osłabieniu i zmęczeniu. Oprócz pyłku i miodu otrzymuje się mleczko pszczele, które poprawia wydolność fizyczną i intelektualną.
Biorąc pod uwagę szerokie spektrum działania miodu i produktów pszczelarskich na organizm człowieka, podjęto badania, których celem było określenie wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych tych produktów.
Miód
Według dyrektywy Rady Unii Europejskiej z 2003 r. miód to „naturalna słodka substancja wytworzona przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów wysysających soki z żywych części roślin. Pszczoły je zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach”.
Kierunki działania miodów na zdrowie konsumenta w zależności od jego o...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!