Mikrobiota oraz probiotykoterapia w otyłości

Układ trawienny i probiotykoterapia

Prawidłowy skład i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia człowieka. Dysbioza jelitowa jest uważana za jeden z czynników rozwoju otyłości. U osób otyłych mikrobiota jelitowa charakteryzuje się mniejszą różnorodnością oraz zmienioną proporcją rodzajów i gatunków bakterii. Przypuszcza się, że modyfikacja mikrobioty jelitowej może być przydatnym narzędziem w leczeniu otyłości.

Mikrobiota jelitowa

Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem mikroorganizmów zamieszkujących dolny odcinek przewodu pokarmowego i odgrywający kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu gospodarza. Mikrobiota składa się z różnych rodzajów bakterii, archeonów, grzybów, pierwotniaków i wirusów. Najliczniej reprezentowane są gatunki bakteryjne. Gęstość komórek bakteryjnych w okrężnicy szacuje się na 1011−1012/ml, co czyni ją jednym z najbardziej zasiedlonych mikrobiologicznie miejsc na świecie. Co najmniej 500 różnych gatunków bakteryjnych można wyizolować z jelit zdrowych osób. Dominującymi typami bakterii jelitowych są Firmicutes oraz Bacteroidetes, które stanowią około 90% całości kompozycji, z mniejszym udziałem typów Actinobacteria, Proteobacteria i Verrucomicrobia. Względna liczebność i zróżnicowanie taksonów różnią się u poszczególnych osób, co przyczynia się do powstania unikatowej, indywidualnej kompozycji bakteryjnej. Należy jednak wspomnieć, że skład oraz kompozycja mikrobioty są dynamiczne i podlegają ciągłym przemianom w odpowiedzi na czynniki zewnętrzne oraz wewnętrzne [1−3].
Mikroorganizmy jelitowe żyją w symbiozie z organizmem człowieka i są niezbędne do utrzymania zdrowia. Jedną z ich podstawowych funkcji jest udział w trawieniu i metabolizmie składników odżywczych. Bakterie odgrywają ważną rolę w ekstrakcji, syntezie oraz wchłanianiu białek, tłuszczy i węglowodanów, a także witamin i soli kwasów żółciowych. Dzięki zaangażowaniu w fermentację błonnika pokarmowego produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). SCFA stanowią istotne źródło energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego. Wpływają również na przemiany węglowodanów, lipidów oraz regulację apetytu. Mikrobiota...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI