Mikrobiota jelitowa a choroby sercowo-naczyniowe

Układ trawienny i probiotykoterapia

Choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Za ich rozwój w większości odpowiedzialne są czynniki środowiskowe, podlegające modyfikacji, w tym także mikrobiota jelit. Według doniesień naukowych mikrobiota jelit wpływa na pracę układu krążenia poprzez wiele mechanizmów, przede wszystkim wytwarzanie metabolitów. Wpływ mikrobioty jelit na układ sercowo-naczyniowy może być zarówno dobry, jak i zły. To, czy mikrobiota będzie stanowiła czynnik prewencyjny w chorobach układu krążenia, czy też czynnik ryzyka występowania takich chorób, zależy od składu mikroorganizmów jelitowych. W związku z tym, aby zapewnić równowagę mikrobioty jelit, a tym samym wpłynąć na zdrowie układu sercowo naczyniowego coraz częściej rozważa się zastosowanie odpowiednich pro- i prebiotyków.

Wstęp

Choroby sercowo-naczyniowe stanowią jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach. Obejmują zarówno choroby związane z samym sercem, jak i naczyniami, są to przede wszystkim: choroba wieńcowa, udar, nadciśnienie tętnicze, kardiomiopatia, zakrzepica żylna, arytmia i choroba zakrzepowo-zatorowa. Dodatkowo są jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie [1]. Co niepokojące, wraz z upływem lat roczna ilość zgonów związana z chorobami sercowo-naczyniowymi wzrasta, a w 2015 roku odnotowano aż 18 mln zgonów z tego powodu [2]. 
Czynniki predysponujące do występowania chorób sercowo-naczyniowych dzieli się na genetyczne i środowiskowe. Genetyczne, pomimo że stanowią silny czynnik, odpowiedzialne są jedynie w 20% przypadków za występowanie tych schorzeń [3]. 
Natomiast środowiskowe, takie jak dieta i stan odżywienia, zaliczane są jako główne czynniki ryzyka [3, 4]. 
Dodatkowo coraz częściej za kluczowy czynnik uważa się skład mikrobioty jelit, a dokładniej rzecz ujmując – dysbiozę jelit, czyli brak równowagi pomiędzy bakteriami prozdrowotnymi i potencjalnie patogennymi [4]. 
Wiąże się to z tym, że mikrobiota jelit postrzegana jest jak swego rodzaju „organ” endokrynny wydzielający metabolity, mogące oddziaływać na organizm podobnie do czynników hormonopodobnych [5].
 

Tabela 1....

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka; dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych; w swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka; interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, w szczególności choroby układu sercowo-naczyniowego; edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI