Kolagen – jakie pełni funkcje w organizmie człowieka

Suplementy

Kolagen stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego. Odgrywa kluczową rolę w patogenezie bliznowacenia, chorób zapalnych oraz w procesach regeneracyjnych. Wraz z wiekiem maleje zdolność syntezy kolagenu przez organizm. Do zaburzeń tego procesu dochodzi również za przyczyną nadmiernego wysiłku fizycznego, chorób, warunków atmosferycznych, a także predyspozycji genetycznych. W ostatnich latach suplementy kolagenowe zyskały na popularności. Analiza dostępnych danych naukowych wskazuje pozytywny wpływ stosowania hydrolizatów kolagenowych na stan skóry i stawów. Ustalenie dziennego zapotrzebowania organizmu na kolagen jest sprawą indywidualną, zależną od wielu czynników.

Kolagen stanowi ok. jedną trzecią wszystkich białek organizmu człowieka. Jest podstawowym białkiem tkanki łącznej, odpowiada przede wszystkim za napięcie, elastyczność oraz sprężystość skóry. Obecnie rynek oferuje szeroką gamę suplementów zawierających w swoim składzie kolagen – jak gwarantują producenci – wpływający na stan m.in. skóry oraz stawów. 

POLECAMY

Funkcje kolagenu w organizmie

Kolagen w młodym, zdrowym organizmie podlega systematycznej odbudowie oraz regularnej wymianie. W tworzeniu nowych włókien kolagenowych udział biorą m.in. żeńskie hormony płciowe – estrogeny, insulina, a także hormony wytwarzane przez tarczycę. Wraz z wiekiem, począwszy od 25. r.ż., odtwarzanie włókien kolagenowych stopniowo zanika, a gwałtowny spadek tego procesu obserwowany jest po 50. r.ż. Synteza białka zostaje całkowicie wstrzymana po 60. r.ż. [2]. Istnieją jednak uwarunkowania genetyczne, inaktywujące ten proces w młodszej grupie wiekowej. Dodatkowo czynnikami sprzyjającymi zmniejszeniu syntezy białka są stres, choroby, toksyny, warunki atmosferyczne oraz nadmierna aktywność fizyczna, występująca głównie wśród sportowców zawodowych.
Kolagen,...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI