Temat probiotyków staje się coraz bardziej popularny w dzisiejszych czasach. Probiotykoterapia znajduje swoje zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i we wspomaganiu leczenia wielu chorób, np. autoimmunizacyjnych, alergii, depresji, otyłości, nawracających infekcji oraz zaburzeń dotyczących przewodu pokarmowego.
Food and Agricultural Organization (FAO) oraz World Health Organization (WHO) definiują probiotyki jako żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej ilości, wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm [1]. Lekarze eksperci z International Scientific Associaciation for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) potwierdzają przedstawioną definicję [2]. Prebiotyk z kolei to celowo wprowadzona do diety lub znajdująca się w produkcie substancja mająca na celu pobudzenie rozwoju prawidłowej flory jelitowej. Wyróżnić zatem można prebiotyki naturalnie występujące w danym produkcie oraz te specjalnie dodane mające charakter prozdrowotny [3]. Często można spotkać się również z pojęciem synbiotyku, który jest połączeniem probiotyku z prebiotykiem w jednym preparacie mającym na celu skuteczne wspieranie i regenerację prawidłowej mikrobioty jelit [5].
Probiotykoterapia znajduje zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia następujących chorób i zaburzeń:
- biegunki,
- zaparcia,
- wzdęcia,
- zespół jelita drażliwego (IBS),
- atopowe zapalenie skóry (AZS),
- zaburzenia psychiczne (np. depresja),
- zaburzenia neurorozwojowe (zaburzenia ze spektrum autyzmu).
Istnieją podejrzenia dotyczące związku nieprawidłowej kompozycji mikrobioty jelitowej...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!