Emocje odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o ilość spożywanego pokarmu, a co za tym idzie – ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, nadwagi oraz otyłości. W dobie nadmiernej konsumpcji posiłków pod wpływem emocji warto zainteresować się dziedziną psychodietetyki. Kluczową rolą w zapobieganiu podjadaniu jest radzenie sobie z własnymi emocjami [1, 2].
Aby skutecznie pomóc pacjentowi, warto zrozumieć, dlaczego spożywa zbyt duże porcje/podjada między głównymi posiłkami. Najczęstszą przyczyną zwiększonej konsumpcji niewynikającej z poczucia głodu jest stres oraz idąca za nim potrzeba jak najszybszego obniżenia napięcia [3].
Osoba, która jest uzależniona od palenia, redukuje stres za pomocą papierosa. Osoba uzależniona od jedzenia sięgnie po słodką przekąskę w celu obniżenia napięcia i poprawienia nastroju. Oba uzależnienia mają podobny mechanizm i są niebezpieczne dla zdrowia [4].
Podjadanie a emocje
Istnieje zależność pomiędzy ilością spożywanego pokarmu a emocjami.
Aktywacja dopaminy może tłumić aktywność osi podwzgórze – przysadka – nadnercza, co doprowadzi do obniżenia poziomu kortyzolu, potocznie nazywanego hormonem stresu. To chwila, w której pacjent redukuje swój stres i zaczyna odczuwać przyjemność [5].
Podjadanie słodyczy pod wpływem emocji ma na celu natychmiastową poprawę samopoczucia. Należy jednak pamiętać, że to efekt krótkotrwały. Bardzo często po takim napadzie pojawiają się wyrzuty sumienia. Spowodują one obniżenie poczucia samoskuteczności oraz spadek motywacji. Nieustanne wyrzuty sumienia, żal i negatywne emocje związanie z jedzeniem nie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!