Dołącz do czytelników
Brak wyników

Psychodietetyka

6 czerwca 2019

NR 2 (Kwiecień 2019)

Jak konstruować pytania, dzięki którym lepiej poznasz potrzeby swoich pacjentów

0 45

Jakość życia zależy od jakości pytań, które umiemy zadać – to zdanie oddaje prawdziwie niezwykłą moc i rolę pytań w naszym życiu. Dietetyk w swojej codziennej pracy ma kontakt z ludźmi i ich problemami, dlatego konstruowanie odpowiednich pytań może przesądzić o przebiegu całej kuracji dietetycznej: wspierając i pomagając odnaleźć motywację w pacjencie lub przekreślając szansę na współpracę z dietetykiem. Jakie pytania w takim razie są strategicznie najlepsze?

Pytania otwarte

Pytania otwarte to pytania, które najczęściej zaczynają się od słów: jak, jaka, jakie, co, po co, kto, kiedy, gdzie oraz w jaki sposób. Dają one rozmówcy nieograniczoną dowolność odpowiedzi, „otwierają” rozmówcę i prowokują do obszernej i możliwie szczegółowej informacji zwrotnej. Stosowanie takich pytań sprzyja budowaniu otwartości, zaufania i dostarcza nam więcej informacji o naszym rozmówcy. Istotne jest, aby tymi pytaniami nie sugerować odpowiedzi oraz nie formułować w nich tezy. 

Poprawne pytania otwarte: 

  • Co jest dla Pani najważniejsze przy współpracy z dietetykiem?
  • Kto może Panią wspierać podczas odchudzania?
  • Jak wyobraża sobie Pani siebie po kuracji? 

Stosuj te pytania wtedy, gdy:

  • potrzebujesz się czegoś dowiedzieć o swoim pacjencie (np. podczas wstępnego wywiadu – badania potrzeb pacjenta),
  • chcesz skrócić dystans między pacjentem a dietetykiem, zbliżyć roz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy