IBS w nawrotach o podłożu zapalnym (dieta i probiotykoterapia)

Układ trawienny i probiotykoterapia

Streszczenie
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekłe zaburzenie charakteryzujące się bólem brzucha, zmianami w częstotliwości wypróżnień i konsystencji stolca. W jego patogenezie odgrywa rolę upośledzona interakcja jelitowo-mózgowa oraz różnorodne zaburzenia mikrobioty jelitowej. Obniżenie ilości bakterii korzystnych, takich jak bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz zwiększenie ilości bakterii patogennych, np. Escherichia coli i Clostridium spp., są zauważalne w IBS. Kryteria Rzymskie IV opublikowane w 2016 r. zawierają najnowsze dane diagnostyczne tego schorzenia. Ostatnie badania skupiają się na roli łagodnego zapalenia jelita w patogenezie IBS, wynikającego z infekcji przewodu pokarmowego lub dysbiozy jelitowej nasilonej przez stres, leki i dietę. Można zwrócić uwagę na ograniczenie produktów zawierających FODMAP (warto zaznaczyć, że nie jest to terapia pierwszego rzutu). Coraz więcej danych sugeruje skuteczność probiotyków we wspomaganiu leczenia IBS, co wpływa na złagodzenie objawów takich jak wzdęcia i ból brzucha.
Słowa kluczowe: jelito, zapalenie, dieta, probiotyki
Abstract
Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic disorder characterised by abdominal pain, changes in bowel frequency, and stool consistency. Its pathogenesis involves impaired gut-brain interaction and various disturbances in gut microbiota. Reduction in beneficial bacteria such as Lactobacillus and Bifidobacterium, along with an increase in pathogenic bacteria like Escherichia coli and Clostridium 
spp., is noticeable in IBS. The Rome IV Criteria, published in 2016, are the latest diagnostic criteria for this condition. Recent studies focus on the role of mild intestinal inflammation in IBS pathogenesis, resulting from gastrointestinal infection or gut dysbiosis exacerbated by stress, medication, and diet. It is worth noting the potential therapies for limiting FODMAPs (it is worth noting that this is not a first-line therapy). Increasing evidence suggests the efficacy of probiotics in treating IBS, leading to improvements in symptoms such as bloating and abdominal pain.

Keywords: intestine, inflammation, diet, probiotics

Wprowadzenie

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest coraz częściej postrzegany jako istotny problem. Jest to przewlekłe zaburzenie czynnościowe charakteryzujące się bólem brzucha bez żadnych zmian biochemicznych i organicznych. Ponieważ chorobę diagnozuje się na całym świecie przy użyciu różnych kryteriów, trudno jest oszacować dokładny odsetek osób nią dotkniętych. Choć IBS występuje globalnie, jest bardziej powszechne w krajach rozwiniętych i dotyczy ok. 1–20% populacji. Choroba ta może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej u osób w wieku 30 i 40 lat, znacząco zakłócając ich normalne funkcjonowanie i obniżając jakość życia [1, 2].
W 2016 r. opublikowano Kryteria Rzymskie IV, stanowiące najnowszą aktualizację kryteriów diagnostycznych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego są przewlekłymi schorzeniami charakteryzującymi się bólem brzucha, wzdęciami 
i/lub zaburzeniami wypróżniania, takimi jak zaparcia, biegunki lub ich naprzemienne występowanie [1, 2]. Kluczowe cechy diagnostyczne obejmują czas trwania objawów (co najmniej 6 miesięcy), aktywność (objawy występujące w ciągu ostatnich 3 miesięcy) oraz częstotliwość (objawy występujące co najmniej raz w tygodniu). Zespół jelita nadwrażliwego, zaliczany do kategorii C1 w Kryteriach Rzymskich IV, jest jednym z najczęstszych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego [3].
Diagnoza i leczenie IBS stanowią wyzwanie zarówno dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, jak i specjalistów gastroenterologów ze względu na częste wizyty pacjentów i związane z tym koszty. W ostatnich latach pojawiły się nowe wytyczne dotyczące postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w zespole jelita nadwrażliwego zarówno na poziomie międzynarodowym, jak i krajowym [3, 4].

Wyróżnia się 4 główne podtypy IBS: IBS z dominującym zaparciem (IBS-C). IBS z dominującą biegunką (IBS-D), IBS postaci mieszanej (IBS-M), nieklasyfikowana postać(IBS-U).

Etiopatogeneza IBS

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekłe zaburzenie czynnościowe charakteryzujące się bólem brzucha oraz zmianami w częstotliwości wypróżnień i konsystencji stolca. Przyczyny tej choroby są wieloaspektowe i wciąż nie do końca poznane. Jednym z kluczowych czynników patogenetycznych IBS jest upośledzona interakcja między jelitami a mózgiem, gdzie zaburzenia mikrobioty jelitowej odgrywają istotną rolę [2, 4]. 
Mikrobiota jelitowa będąca rodzajem „superorganizmu” składa się z różnorodnych mikroorganizmów i ich genów, zasiedlających głównie przewód pokarmowy. Zachowanie równowagi ilościowej i jakościowej tej mikrobioty jest kluczowe dla utrzymania zdrowia. Z kolei dysbioza, czyli zaburzenie tej równowagi, odgrywa istotną rolę w patogenezie IBS. Obserwuje się zmniejszenie liczby korzystnych bakterii, takich jak bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz zwiększenie obecności patogennych mikroorganizmów, w tym Escherichia coli, Streptoccocus i Clostridium spp. [5, 6]. W ok. 20% przypadków IBS przyczyną jest przebyta infekcja przewodu pokarmowego, zwana poinfekcyjnym zespołem jelita nadwrażliwego. Dodatkowo często stwierdza się zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) będący objawem dysbiozy przewodu pokarmowego [7]. Zaburzenia mikrobioty jelitowej oraz związane z nimi mikrozapalenie prowadzą do nasilenia zaburzeń motoryki jelitowej i nadwrażliwości trzewnej. Inne istotne czynniki patogenetyczne w IBS to nadwrażliwość trzewna, nieprawidłowa motoryka przewodu pokarmowego oraz zaburzenia immunologiczne zarówno w jelitach, jak i w ośrodkowym układzie nerwowym [2]. 
Oś mózgowo-jelitowa, która jest pobudzana przez różne bodźce działające na ośro...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki oraz zdrowia publicznego Akademii Nauk Stosowanych w Koninie; aktualnie doktorantka w dyscyplinie nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Kaliskim; ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie dietetyki klinicznej

    dr hab. n. med. i n. o zdr.;prof. UK; profesor Uniwersytetu Kaliskiego; wykładowca akademicki w zakresie żywności i żywienia; autorka licznych opracowań naukowych dotyczących problematyki badawczej skupionej na ocenie żywności funkcjonalnej, biodostępności substancji bioaktywnych, profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych; członek Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI