Foliany należą do związków uznawanych za niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu krwionośnego oraz syntezy DNA [3, 10, 14, 17]. Do patologii spowodowanych niedoborem kwasu foliowego w organizmie można zaliczyć m.in.:
- zaburzenia w rozwoju cewy nerwowej – Polska należy do krajów o największym w Europie współczynniku zgonów z powodu wrodzonych wad cewy nerwowej [5],
- niedokrwistość megaloblastyczną [22],
- zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym,
- rozwój niektórych typów nowotworów [21, 22].
Kwas foliowy (witamina B9) uznany został za witaminę niezbędną w trakcie planowania i przebiegu ciąży, gdyż zapewnia ona prawidłowy wzrost komórek rozwijającego się płodu [19]. Jednocześnie kobiety w ciąży są grupą najbardziej narażoną na niedobory tej witaminy. Zgodnie z zaleceniami suplementacja diety kwasem foliowym powinna zostać rozpoczęta ok. 12 tygodni przed poczęciem oraz kontynuowana przez cały okres ciąży i laktacji w ilości 0,4 mg na dobę [7].
POLECAMY
Warto zadać sobie kluczowe pytanie: czy foliany zawarte w żywności są tak samo skuteczne, jak suplement kwasu foliowego?
Podstawowym problemem jest fakt, iż organizm człowieka nie jest w stanie przyswoić całkowitej puli kwasu foliowego występującego w żywności. Szacuje się, że przyswajalność ta wynosi ok. 50–90%. Dla porównania przyswajalność syntetycznego kwasu foliowego to 100% [12, 13]. Nawet prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta nie może zagwarantować wystarczającego pokrycia dobowego zapotrzebowania na kwas foliowy. Porównując oba te składniki, można dojść do wniosku, że 1 mg syntetycznego kwasu foliowego jest ekwiwalentem 2 mg folianów zawartych w żywności, a 1 mg kwasu foliowego we wzbogaconych produktach to 1,7 mg folianów zawartych w naturalnych pokarmach.
Syntetyczny kwas foliowy | Foliany w pożywieniu |
1 mg | 2 mg |
kwas foliowy w produktach wzbogaconych |
foliany w pożywieniu |
1 mg | 1,7 mg |
...