Wiele czasu musiało upłynąć, nim medycyna zaczęła traktować otyłość jako chorobę przewlekłą wymagającą interwencji klinicznych. The American Medical Association zakwalifikowało otyłość jako chorobę dopiero w 2013 r. Krótko po tym zrobiły to inne światowe organizacje, w tym WHO [1]. Obecnie otyłość definiujemy jako chorobę przewlekłą charakteryzującą się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej lub nieprawidłową jej dystrybucją, bez tendencji do samoistnego ustępowania i ze skłonnością do nawrotów, prowadzącą do wielu niekorzystnych konsekwencji zarówno zdrowotnych, jak i psychologicznych, społecznych, a także ekonomicznych [2]. Choroba ta prowadzi do ponad 200 znanych powikłań i obniża średnią długość życia [3, 4]. Badania pokazały, że ryzyko powikłań oraz śmiertelność istotnie spada, gdy pacjent zredukuje masę ciała o 5-10% [3, 5, 6]. Dotychczas główną bronią w walce z otyłością była zmiana stylu życia – dieta i aktywność fizyczna. Niestety, wieloletnie obserwacje pokazały, że utrata masy ciała osiągnięta w ten sposób jest ograniczona, a jej efekty trudne do utrzymania [7, 8]. Wynika to między innymi z procesu zwanego adaptacją metaboliczną, polegającego na zmianach w wydzielaniu hormonów regulujących łaknienie i odpowiedzialnych za wydatek energetyczny [8, 9]. Naukowcy od lat głowili się nad lekiem, który umożliwi istotną i bezpieczną redukcję masy ciała. Prz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!