Czym jest kolagen?
Kolagen jest białkiem strukturalnym, które stanowi aż ok. 30% naszych białek, przy czym dominuje w szczególności w tkance łącznej. Białko to charakteryzuje się wytrzymałością oraz dużą elastycznością. Znajduje się m.in. w skórze, ścięgnach i kościach, ale również w naczyniach krwionośnych i wyściółce jelit [1-2].
Kolagen jest zbudowany z trzech aminokwasów, takich jak glicyna, prolina i hydroksyprolina. Warto zaznaczyć, że są to aminokwasy tzw. endogenne, co oznacza, że są produkowane naturalnie w naszym organizmie [3]. Na szczególną uwagę zasługuje obecność hydroksyproliny, która niezwykle rzadko występuje w innych białkach zwierzęcych [4].
Kolagen jest białkiem niejednorodnym. Na ten moment można wyróżnić co najmniej 29 genetycznie odrębnych typów tego białka. Pomimo struktury trójhelikalnej, różnią się one od siebie budową przestrzenną, zawartością oraz lokalizacją w ciele. Mają one zdolność wiązania wody, która warunkuje funkcjonalność kolagenu i odpowiada za działanie biologiczne [5].
Tabela 1. przedstawia rolę przykładowych typów kolagenu.
Typ kolagenu | Funkcja |
Typ 1 | Sztywność kości oraz wytrzymałość tkanek, w których występuje |
Typ 2 | Stanowi składnik tkanki szklistej, rogówki i chrząstek |
Typ 4 | Budulec błony podstawowej: komórek nerwowych, komórek tkanki tłuszczowej, włókna mięśniowego. Stanowi składnik nabłonka i śródbłonka |
Typ 8 | Występuje w tkankach tworzących wnętrze żył i tętnic |
Typ 13, 17, 23 i 25 | Przyjmują postać receptorów w organizmie oraz cząstek zewnątrzkomórkowych |
Źródło: na podstawie bibliografii.
Działanie kolagenu na nasz organizm
Kondycja skóry
Wraz z wiekiem następuje zmniejszona produkcja endogennego kolagenu, co ma swoje odzwierciedlenie w kondycji naszej skóry. Sprzyjają temu czynniki zewnętrzne, takie jak: całoroczne narażenie na promieniowanie UV, palenie tytoniu, zanieczyszczone środowisko, środki chemiczne, czy nieprawidłowo zbilansowana dieta. W rezultacie tkanka skórna słabnie, traci swoją integralność, a skóra staje się sucha i nie jest w stanie utrzymać wystarczającej ilości wilgoci. Pojawiają się również zmarszczki [6–7].
Istnieje kilka badań potwierdzających efektywność suplementacji diety kolagenem w celu poprawy kondycji skóry. W jednym z takich badań przeprowadzonych przez naukowców w Japonii podawano peptydy kolagenowe pacjentom ze starzejącą się, pomarszczoną skórą. Wśród tych pacjentów znalazło się 66 kobiet z Japonii w wieku powyżej 40 lat, u których badacze odnotowali poprawę parametrów skóry. Kobietom tym podawano albo 10 g kolagenu przez 56 kolejnych dni, albo nie podawano żadnej substancji (placebo). Podczas całego eksperymentu badacze zaobserwowali w nawilżeniu skóry statystycznie istotną różnicę, której towarzyszył znaczny wzrost nawilżenia w grupie przyjmującej kolagen w porównaniu z grupą placebo. W badaniu wykorzystano także analizatory wilgotności skóry. Do tego samego badania włączono Francuzki w wieku powyżej 40 lat i stosowano podobny protokół suplementacji kolagenem przez okres ok. 3 mie-
sięcy. Po zakończeniu suplementacji badacze stwierdzili zauważalny wzrost nawilżenia w grupie przyjmującej kolagen w porównaniu z grupą placebo [6].
Kości
Włókna kolagenowe wchodzące w skład części organicznej tkanki kostnej zbudowane są w 80% z kolagenu typu I [2]. Zaburzenia syntezy i przekształcania włókien kolagenowych zwiększają kruchość kości i podatność na złamania [7]. Szacuje się, że na całym świecie co trzecia kobieta i co piąty mężczyzna w wieku powyżej 50 lat doświadczy złamania kości na skutek osteoporozy [8].
Ostatnie badania wykazały, że gęstość mineralna kości (BMD) poprawia się poprzez jednoczesne przyjmowanie peptydów kolagenowych, wapnia i witaminy D. Uważa się, że peptydy kolagenowe poprawiają retencję wapnia i bezpośrednio wpływają na metabolizm kości poprzez uwalnianie hormonów wzrostu i regulację funkcji osteoblastów [9].
Warto przytoczyć badanie z udziałem 131 kobiet po menopauzie, u których stwierdzono zmniejszoną gęstość mineralną kości. Celem badania było określenie wpływu doustnego podawania 5 g peptydów kolagenowych codziennie przez 12 miesięcy w porównaniu z grupą placebo (podawano maltodekstrynę). U kobiet, którym podawano kolagen, stwierdzono znaczący wzrost gęstości mineralnej kości w kręgosłupie (o prawie 3%) i szyjce kości udowej (6,7%). Natomiast w tym samym okresie w grupie placebo gęstość mineralna kości spadła (-1,3% dla kręgosłupa i -1,0% w szyjce kości udowej), co sugeruje klinicznie istotny efekt 12-miesięcznego stosowania peptydów kolagenu [8].
Chrząstka stawowa
Kolagen stanowi około 60% suchej masy chrząstki szklistej i jest głównym białkiem w składzie macierzy pozakomórkowej chrząstki. W chrząstce stawowej występuje wiele typów kolagenu, a najobficiej kolagen typu II [10].
Jest on odpowiedzialny za produkcję mazi stawowej i stan chrząstki. Przyspiesza regenerację zmienionych chorobowo tkanek i zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za wywoływanie stanu zapalnego i bólów reumatycznych. Odpowiada również za odporność na rozciąganie chrząstki oraz zapewnia jej odpowiedni kształt [7-10].
Wraz z wiekiem dochodzi do postępującego niszczenia chrząstki stawowej. Rozwija się – najczęściej występująca – choroba zwyrodnieniowa stawów (ChZS), która jest główną przyczyną bólu i niepełnosprawności fizycznej u starszych osób [11].
Wpływ długoterminowej suplementacji peptydów kolagenowych na chrząstkę stawową przedstawił O. Bruyère i wsp. Badanie przez nich przeprowadzone wskazuje, iż długoterminowe (przez 6 miesięcy) przyjmowanie preparatów peptydów kolagenowych powoduje klinicznie istotną poprawę u osób badanych z ChZS [2].
Funkcje poznawcze
Kolagen zaliczany jest do hydrożeli, czyli polimerów mających zdolność magazynowania dużych ilości cząsteczek wody. Hydrożele cieszą się głównym zainteresowaniem w naprawie ośrodkowego układu nerwowego, ponieważ można je wygodnie umieścić w miękkiej tkance nerwowej ze względu na ich dopasowane właściwości mechaniczne. Kolagen wzbudził ostatnio zainteresowanie naprawą OUN, ponieważ jest wysoce biokompatybilny, biodegradowalny i nietoksyczny [13]. W kilku badaniach opisywano pozytywne działanie matryc kolagenowych na regenerację mózgu po urazach, udarach czy operacjach [2].
Warto wziąć pod uwagę wpływ kolagenu na strukturę ludzkiego mózgu i funkcje poznawcze. Seiko i wsp. przeprowadzili badanie, podczas którego sprawdzano wpływ codziennej doustnej suplementacji hydrolizatów kolagenu na ludzki mózg. 30 zdrowym uczestnikom w wieku 49–63 lat podawano 5 g hy-
drolizatu kolagenu raz dziennie przez 4 tygodnie. Badanie wykazało, że suplementacja hydrolizatów kolagenu może mieć pozytywny wpływ na strukturę mózgu i może zwiększyć językowe zdolności poznawcze [2–12].
Układ immunologiczny
W układzie immunologicznym kolagen pełni ważną funkcję obronną. Ogranicza wnikanie i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów chorobotwórczych, komórek nowotworowych oraz toksyn [7].
Kolagen – czy suplementacja jest konieczna?
Suplementacja diety kolagenem w ostatnim czasie staje się coraz popularniejszą praktyką w różnych grupach wiekowych, pomimo że występuje on w naszym organizmie i niektórych produktach spożywczych. Nie od dziś wiadomo, że naturalnym źródłem kolagenu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, w szczególności skóra, ścięgna i kości. Najwięcej kolagenu jest w galaretach wieprzowych, rybnych i owocowych, salcesonie, podrobach, gotowanych kurzych łapkach i chrząstkach zwierzęcych [2]. Czy zatem faktycznie warto go suplementować?
Po pierwsze: codzienna dieta nie dostarcza wystarczającej ilości tego białka (w szczególności aminokwasów), aby uzupełnić jego niedobory w organizmie. Szybsze i lepsze efekty uzupełniania niedoborów kolagenu daje przyjmowanie preparatów z łatwo przyswajalnym, hydrolizowanym kolagenem [7].
Po drugie: w badaniach naukowych wykazano, że utrata kolagenu rozpoczyna się już w wieku 18–29 lat, po 40. roku życia spadek wynosi średnio 1% na rok, a po 80. roku życia produkcja kolagenu spada o 75% w porównaniu do młodszych dorosłych [14].
Po trzecie: istnieje wiele czynników, które wpływają na jego wzmożoną degradację w organizmie, a zaliczamy do nich m.in.: alkohol, papierosy, wolne rodniki, promieniowanie UV, dietę ubogobiałkową z małą ilością warzyw i owoców [2].
Podsumowanie
Badania naukowe wykazały istotną rolę hydrolizatów kolagenowych w uzupełnianiu niedoborów kolagenu. Są one łatwo wchłaniane i przyswajane przez organizm [7]. Suplementy zawierające w swym składzie kolagen bądź jego hydrolizaty coraz częściej są zalecane podczas wspomagania leczenia schorzeń tkanki chrzęstnej czy w celu poprawienia wyglądu i kondycji skóry [15]. Przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka kolagenu mieści się w zakresie 2,5–15 g – w zależności od rodzaju suplementu i powodu, z jakiego jest przyjmowany. Szczególną ostrożnością powinni wykazać się alergicy, osoby cierpiące na łuszczycę, kolagenozy czy zapalenia naczyń.
Bibliografia
- Campos L.D., Santos Junior V.D.A., Pimentel J.D., et al., Collagen supplementation in skin and orthopedic diseases: A review of the literature. Heliyon 2023, 9(4): e14961. doi: 10.1016/j.heliyon.2023.e1496.
- Kaziród K., Hunek A., Zapała M. et al., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści? Quality in Sport 2023, 13(1): 88–107.
- León-López A., Morales-Peñaloza A., Martínez-Juárez V.M. et al., Hydrolyzed collagen – Sources and applications. Molecules 2019, 24(22): 4031.
- Sobolewski K., Kolagen – podstawowe białko organizmu ludzkiego. Roczniki Naukowe Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki 2006, 5–8.
- Shenoy M., Abdul N.S., Bahri B.M. et al., Collagen Structure, Synthesis, and Its Applications: A Systematic Review. Cureus 2022, 14(5).
- Hend A., Collagen supplements for aging and wrinkles: a paradigm shift in the fields of dermatology and cosmetics. Dermatology practical & conceptual 2022, 12(1) :e2022018.
- Żuchowski A., Nowicka-Zuchowska A., Kolagen – rola w leczeniu i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019, 29 (11.12), 6–10.
- König D., Oesser S., Scharla S. et al., Specific collagen peptides improve bone mineral density and bone markers in postmenopausal women – a randomized controlled study. Nutrients 2018, 10(1): 97.
- Zdzieblik D., Oesser S., König D., Specific Bioactive Collagen Peptides in Osteopenia and Osteoporosis: Long-Term Observation in Postmenopausal Women. Journal of Bone Metabolism 2021, 28(3): 207.
- Alcaide-Ruggiero L., Molina-Hernández V., Granados M. et al., Main and minor types of collagens in the articular cartilage: the role of collagens in repair tissue evaluation in chondral defects. International Journal of Molecular Sciences 2021, 22(24): 13329.
- Ravenda V., Manette C., Lemmens R. et al., Prevalence and impact of osteoarthritis and osteoporosis on health-related quality of life among active subjects. Aging Clinical and Experimental Research 2021, (19): 55–60.
- Koizumi S., Inoue N., Sugihara F., Effects of collagen hydrolysates on human brain structure and cognitive function: A pilot clinical study. Nutrients 2019, 12(1), 50.
- Ucar B., Christian H., Collagen for brain repair: therapeutic perspectives. Neural regeneration research 2018, 13(4): 595.
Pozostałe pozycje dostępne u autorki.