Dolegliwości gastroenterologiczne w zaburzeniach odżywiania

Układ trawienny i probiotykoterapia

Zaburzenia odżywiania (ang. eating disorders, ED) wiążą się z pewnymi zaburzonymi wzorcami zachowań żywieniowych, które prowadzą do powikłań gastroenterologicznych, zależnych od rodzaju występującego zaburzenia. Niedożywienie spowodowane głodzeniem i utratą masy ciała prowadzi do zaburzeń mikrobioty jelitowej, co może generować objawy jelitowe. Niektóre z nich cofają się po wyleczeniu lub przejściu w stan remisji zaburzeń odżywiania, inne mogą rozwinąć się w chroniczne dolegliwości. Objawy ze strony przewodu pokarmowego są zależne od stanu nasilenia ED.

Wzajemny wpływ chorób gastrologicznych i zaburzeń odżywiania

Zaburzenia odżywiania są poważnym problemem zdrowotnym, obejmującym dolegliwości psychiczne i somatyczne. Do najbardziej rozpowszechnionych zaliczamy jadłowstręt psychiczny (anoreksja), żarłoczność psychiczną (bulimia) oraz zaburzenie z napadami objadania się (kompulsywne objadanie się). Są one rozpoznawane według kryteriów diagnostycznych klasyfikacji DSM-5 i zostały ujęte w tabeli 1 [1]. 

Tabela 1. Zaburzenia odżywiania wg DSM-5

Pica
Zaburzenia przeżuwania (307.53)
Zaburzenia z ograniczaniem/unikaniem przyjmowania pokarmów (307.59)
Jadłowstręt psychiczny (307.1)
Żarłoczność psychiczna (307.51)
Zaburzenie z napadami objadania się (307.51)
Inne określone zaburzenie jedzenia i odżywiania się (307.59)
Nieokreślone zaburzenie jedzenia i odżywiania się (307.50)


Problemy gastroenterologiczne są silnie powiązane z zaburzeniami odżywiania – mogą być ich przyczyną lub wynikiem. Objawy żołądkowo-jelitowe i zmiany w przewodzie pokarmowym mogą wynikać z towarzyszących zaburzeniom odżywiania zachowań, takim jak wymioty i nadużywanie środków przeczyszczających. Mogą się one utrzymywać pomimo odpowiedniego odżywiania i wejścia w remisję w ED. 
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą również wpływać na ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, choć ich wpływ na natężenie zaburzeń jest słabo zbadany [2, 3].

POLECAMY

Zachowania żywieniowe chorych z ED

Osoby z anoreksją (AN) cechują się redukcją przyjmowania pokarmów, prowadzącą do znaczącej utraty masy ciała i niedożywienia. Możemy podzielić ją na dwa typy: postać ograniczającą (obejmującą zmniejszone przyjmowanie pokarmów) oraz postać z napadami objadania się/przeczyszczającą, która obejmuje przyjmowanie środków przeczyszczających lub prowokowanie wymiotów [4]. 
Chorzy z bulimią psychiczną (BN) regularnie doświadczają epizodów przejadania się, a następnie wprowadzają zachowania kompensacy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka Dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w dietoterapii układu pokarmowego (ekspert Modulife, The SIBO Doctor – Nirala Jacobi), dietetyk.kgolebiewska@gmail.com, dietetyk w Ośrodku Diagnostycznym Zdrowe Jelita

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI