Dieta w osteoporozie

Diety

Osteoporoza to choroba szkieletu charakteryzująca się niską gęstością mineralną kości, prowadzącą do osłabienia ich struktury i wzrostu podatności na złamania. Istotą problemu jest zaburzenie struktury wewnętrznej kości, w tym spadek masy kostnej. Osteoporoza występuje w kilku typach, zależnych od przyczyn i grupy wiekowej. Diagnostyka obejmuje badania densytometryczne, analizę poziomu minerałów i metody oceny ryzyka złamań w ciągu 10 lat. Profilaktyka i leczenie opierają się na prawidłowym żywieniu, uwzględniając dostarczanie witamin i minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez, witamina D, K i C. Spożycie białka, błonnika oraz ograniczenie soli, alkoholu i kofeiny wpływają na zdrowie kości. Aktywność fizyczna odgrywa także istotną rolę w utrzymaniu masy kostnej. Warto zadbać o te aspekty, aby uniknąć problemów związanych z osteoporozą.

Osteoporoza, inaczej zrzeszotnienie kości, to układowa choroba szkieletu, która charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co powoduje obniżenie jakości tkanki kostnej [1]. 
Wnętrze kości wypełnia substancja gąbczasta, otacza ją kość zbita. Ważnym składnikiem obu części jest siatka kolagenowa z kryształami soli wapnia. Gdy sieć kolagenowa staje się nieregularna, rzadka i jednocześnie maleje w niej zawartość związków wapnia, oznacza to spadek masy kostnej. Dochodzi do zaburzeń mikrostruktury, kość staje się krucha, porowata, lekka. Obniża się gęstość tkanki kostnej i jej wytrzymałość na czynniki zewnętrzne. 
Konsekwencją tych nieprawidłowości strukturalnych jest zwiększona podatność kości na złamania samoistne (kręgosłupa) i niskoenergetyczne, tj. występujące po niewielkich urazach, takich jak upadek, w wyniku nagłego wysiłku, podczas kichania czy kaszlu. Podobne sytuacje u zdrowych ludzi nie powodują złamań kostnych. 
Podstawowym badaniem w kierunku osteoporozy jest densytometria, ponadto analiza poziomu wapnia i fosforu we krwi, fosfataza alkaliczna, OB, poziom wapnia w dobowej zbiórce moczu oraz metoda FRAX – oceniająca ryzyko złamań w ciągu najbliższych 10 lat.

Wskazówki żywieniowe i środowiskowe w osteoporozie

Ważną częścią zarówno postępowania profilaktycznego, jak i terapeutycznego w osteoporozie jest prawidłowe żywienie. W przyszłości należy zadbać o prawidłową podaż witamin D, K i C oraz składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i sód. Ważne jest również racjonalne spożywanie białka, błonnika, włączenie w odpowiednim czasie suplementacji diety, zaprzestanie palenia tytoniu, ograniczenie spożycia alkoholu i aktywność fizyczna.

Tabela 1. Rodzaje osteoporozy

POLECAMY

...
Typ 1 – osteoporoza pomenopauzalna – dotyczy kobiet w piątej i szóstej dekadzie życia. Jej przyczyna to niedobór estrogenów, a kościogubienie ma dość dużą dynamikę. W tym okresie najczęściej występują złamania kości promieniowej (nadgarstka, przedramienia)

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; absolwentka podyplomowych studiów w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, wsparcie dietetyczne leczenia onkologicznego, były wykładowca WSHiP w Warszawie, szkoleniowiec.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI