Dieta bogata w kwasy omega-3 jako wsparcie szczelności jelit

Suplementy

Kwasy tłuszczowe omega-3, a szczególnie ich przeciwzapalne pochodne, mogą modulować układ immunologiczny i wyciszać stan zapalny. Prawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej, co oznacza zapewnienie jej maksymalnej integralności, jest warunkiem nie tylko zdrowych jelit, ale także zachowania homeostazy w organizmie. Długoterminowe nawyki żywieniowe zapewniają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu bariery jelitowej, w tym coraz więcej badań sugeruje korzystne efekty w poprawie szczelności jelit po wdrożeniu kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie i/lub suplementacji. Na funkcję bariery jelitowej wpływa wiele wewnętrznych i zewnętrznych czynników, w tym dieta, stres, masa ciała oraz aktywność fizyczna. Niektóre badania wykazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 mogą modyfikować skład mikrobioty jelitowej poprzez zwiększenie liczby bakterii z rodzaju Bifidobacterium, które zmniejszają przepuszczalność jelit.

Bariera jelitowa to złożona struktura anatomiczna organizmu, która chroni człowieka przed szkodliwymi drobnoustrojami, antygenami pokarmowymi czy wszelkimi innymi toksynami obecnymi w przewodzie pokarmowym. Prawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej jest niezbędne dla zdrowia jelit oraz utrzymania homeostazy organizmu. Zapewnienie maksymalnej integralności tej bariery jest kluczowe dla zachowania równowagi w organizmie. Brak szczelności jelitowej powiązane jest z występowaniem wielu chorób, m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia czy nowotworów. Faktem jest, że długoterminowe nawyki żywieniowe odgrywają kluczową rolę w budowaniu i zapewnieniu odpowiedniej integralności jelitowej. 

Wprowadzenie

Na funkcję bariery jelitowej wpływa wiele czynników wewnętrznych i zewnętrznych, w tym dieta, stres, masa ciała oraz aktywność fizyczna. Co więcej, kilka badań przedklinicznych sugeruje, że pochodzące z diety wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają integralność bariery jelitowej. Pojawia się coraz więcej dowodów, że kwasy omega-3 mogą w znaczny sposób modulować układ immunologiczny i wyciszać stan zapalny, dzięki c...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki oraz zdrowia publicznego Akademii Nauk Stosowanych w Koninie; aktualnie doktorantka w dyscyplinie nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Kaliskim; ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie dietetyki klinicznej

    dr hab. n. med. i n. o zdr.;prof. UK; profesor Uniwersytetu Kaliskiego; wykładowca akademicki w zakresie żywności i żywienia; autorka licznych opracowań naukowych dotyczących problematyki badawczej skupionej na ocenie żywności funkcjonalnej, biodostępności substancji bioaktywnych, profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych; członek Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI