Dołącz do czytelników
Brak wyników

Fitoterapia

3 marca 2021

NR 1 (Luty 2021)

Detoks wiosenny za pomocą ziół

0 253

Wiosna to czas, który kojarzy się ze zwiększoną ilością energii i naturą budzącą się do życia. Obserwujemy wzrastające świeże zioła oraz nadziemne części roślin, zawierające związki o wysokiej wartości odżywczej. Spożywając pierwsze wiosenne zioła, zapewniamy swoim organizmom większą witalność, wsparcie układu pokarmowego oraz dostarczamy związki aktywne wspomagające proces detoksykacji [2, 5].
Chociaż prawidłowo funkcjonujący organizm posiada naturalne sposoby samooczyszczania – związki toksyczne neutralizowane są głównie przez wątrobę, a w procesie uczestniczą też nerki, płuca, jelita i skóra, to wiosenna kuracja oparta na wprowadzeniu do jadłospisu ziół o działaniu oczyszczającym i antyoksydacyjnym wspomoże organizm w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii, co w konsekwencji poprawi nasze samopoczucie, wygląd skóry i spowoduje utratę kilogramów [8].
Czynniki środowiskowe są źródłem szkodliwych substancji, które dostarczamy do organizmów wraz z żywnością. Badania oraz kontrole jakości mikrobiologicznej pozwalają na minimalizację zagrożeń ze strony żywności, jednak nie chronią przed dodatkami stosowanymi przez przemysł spożywczy [9].
Do najpowszechniej występujących zanieczyszczeń żywności zaliczamy sztuczne aromaty i barwniki, pestycydy, azotany, konserwanty, metale ciężkie oraz mykotoksyny wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni. Alkohol oraz dym tytoniowy stanowią również bezpośrednią przyczynę chorób cywilizacyjnych [4, 8].

POLECAMY

Czym jest detoksykacja?

Detoksykacja to proces fizjologiczny, który polega na biotransformacji oraz eliminacji toksycznych substancji. W wyniku biochemicznego procesu nierozpuszczalne w wodzie toksyny ulegają przekształceniu, stając się rozpuszczalnymi. Daje to możliwość wydalenia ich wraz z moczem, kałem, żółcią, potem czy krwią. Regularna podaż mikro- i makroelementów wpływa na system detoksykacji organizmu. Zapewnia właściwe funkcjonowanie enzymów w reakcjach redukcji, utleniania, koniugacji, hydrolizy i koniugacji [8].

Jak bezpiecznie przeprowadzić wiosenny detoks?

W pierwszej kolejności należy usunąć żywność i napoje, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia, np. produkty bogate w węglowodory aromatyczne (sztuczne izomery trans kwasów tłuszczowych), grillowane mięso, które obciąża organizm toksynami, czy produkty rolnicze pochodzące z zanieczyszczonych metalami ciężkimi obszarów. Warto wyeliminować również nadmiar cukru (sacharozy) oraz wprowadzić zrównoważoną dietę opartą na sezonowych warzywach. Doskonałym uzupełnieniem będzie spożywanie świeżych wiosennych ziół w postaci przypraw, naparów czy jako bezpośrednie składniki potraw [5].

Ziołowe przyprawy

Rośliny i zioła przyprawowe warto używać do urozmaicenia smaku. Ogranicza się w ten sposób ilość spożywanej soli oraz oczyszcza się organizm. W tabeli 1 zestawiono przykładowe przyprawy wspomagające proces detoksykacji. Połączono je z odpowiednimi pod względem organoleptycznym produktami spożywczymi [4].

Wiosenne zioła o działaniu oczyszczającym 

Mniszek pospolity i mniszek lekarski
Napary z mniszka posiadają silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Liście zawierają więcej polifenoli niż korzenie. Regularne stosowanie herbatki z mniszka uważane jest za doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn [8].
Zarówno liście, jak i korzenie mniszka lekarskiego, zawierają potas, wapń, magnez, żelazo i cynk oraz witaminy C, B1, B2 i B3. 
Wiosenne liście cenione są za właściwości tonizujące, korzenie natomiast posiadają uniwersalne właściwości detoksykujące. Wspomagają wątrobę podczas procesu oczyszczania, ułatwiając przepływ żółci, a tym samym wydalanie przez jelita toksycznych odpadów.
Stosowanie: Świeżo pocięte korzenie lub liście mniszka lekarskiego można dodawać do sałatki lub gotować w taki sam sposób jak szpinak. Należy spożywać 5–10 g świeżych korzeni dwa razy dziennie (taka sama dawka). Można również kupić w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością ekstrakt i przyjmować po 500 mg (dwa razy dziennie). Zanim zaczniesz przyjmować mniszka lekarskiego, skonsultuj się z lekarzem, szczególnie jeśli cierpisz na kamicę żółciową. Mniszek lekarski wspomaga pracę nerek, ograniczając zatrzymywanie płynów w organiz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy