Depresja a dieta – wzajemne powiązania

Psychodietetyka

Depresja lub objawy depresyjne są dzisiaj bardzo powszechne. Czy do depresji może przyczyniać się nasze odżywianie?

Depresja a smutek

Według Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego depresja (major depressive disorder) charakteryzuje się objawami, które trwają minimum dwa tygodnie (chociaż mogą występować miesiące, a nawet dekady):

POLECAMY

  • obniżony nastrój przez większość dnia, występujący praktycznie codziennie,
  • niska ciekawość i przyjemność z większości wykonywanych aktywności,
  • zmiana masy ciała (> 5%) lub zmiana apetytu,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia aktywności psychofizycznej – nadmierne pobudzenie lub ospałość,
  • zmęczenie i brak energii,
  • poczucie winy i braku własnej wartości,
  • problemy z koncentracją, podejmowaniem decyzji,
  • myśli samobójcze. 
     

Dla diagnozowania poważnej depresji wymagane jest minimum pięć z powyższych dziewięciu objawów. Oczywiście nie są to wszystkie symptomy, jakie mogą wystąpić w depresji. Oprócz tego występuje kilka rodzajów depresji (np. epizod depresyjny czy dystymia), więc dokładna diagnoza wcale nie musi być jednoznaczna. 
Jak widać, depresja dotyka wielu aspektów naszego życia – sylwetki, motywacji, nastroju, poziomu energii. Trwa bardzo długo i przede wszystkim bardzo trudno jest z niej „wyjść”. Wiele osób może pomylić przygnębienie czy smutek, spowodowany np. chwilowym niepowodzeniem z depresją, w którym w żadnym wypadku nie spełniamy kryteriów depre...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI