Depresja lub objawy depresyjne są dzisiaj bardzo powszechne. Czy do depresji może przyczyniać się nasze odżywianie?
Depresja a smutek
Według Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego depresja (major depressive disorder) charakteryzuje się objawami, które trwają minimum dwa tygodnie (chociaż mogą występować miesiące, a nawet dekady):
POLECAMY
- obniżony nastrój przez większość dnia, występujący praktycznie codziennie,
- niska ciekawość i przyjemność z większości wykonywanych aktywności,
- zmiana masy ciała (> 5%) lub zmiana apetytu,
- zaburzenia snu,
- zaburzenia aktywności psychofizycznej – nadmierne pobudzenie lub ospałość,
- zmęczenie i brak energii,
- poczucie winy i braku własnej wartości,
- problemy z koncentracją, podejmowaniem decyzji,
- myśli samobójcze.
Dla diagnozowania poważnej depresji wymagane jest minimum pięć z powyższych dziewięciu objawów. Oczywiście nie są to wszystkie symptomy, jakie mogą wystąpić w depresji. Oprócz tego występuje kilka rodzajów depresji (np. epizod depresyjny czy dystymia), więc dokładna diagnoza wcale nie musi być jednoznaczna.
Jak widać, depresja dotyka wielu aspektów naszego życia – sylwetki, motywacji, nastroju, poziomu energii. Trwa bardzo długo i przede wszystkim bardzo trudno jest z niej „wyjść”. Wiele osób może pomylić przygnębienie czy smutek, spowodowany np. chwilowym niepowodzeniem z depresją, w którym w żadnym wypadku nie spełniamy kryteriów depre...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!