Czy prehabilitacja wspiera szybszy powrót do zdrowia?

Układ trawienny i probiotykoterapia

Prehabilitacja ma na celu optymalizację stanu zdrowia pacjenta przed zabiegiem medycznym poprzez wielodyscyplinarne oraz spersonalizowane podejście. Można ją zdefiniować jako proces opieki, w ramach którego poprawia się zarówno stan fizyczny, jak i stan psychiczny pacjentów, w celu obniżenia ryzyka powikłań pooperacyjnych i ułatwienia powrotu do stanu sprzed operacji. Jako że niedożywienie jest istotnym czynnikiem ryzyka związanym z pogorszeniem się wyników pacjenta, kluczowym elementem prehabilitacji jest zadbanie o odpowiednie odżywienie.

Większość z nas kojarzy rehabilitację, czyli proces mający na celu przywrócenie sprawności fizycznej lub psychicznej po urazie lub operacji. Działania te nie tylko obejmują techniki lecznicze, ale również psychologiczne czy społeczne. Jednak mniej osób zdaje sobie sprawę z innego elementu umożliwiającego szybszą rekonwalescencję – prehabilitacji. Prehabilitacja to rozwijająca się dziedzina, skupiająca się na fizycznym i psychicznym przygotowaniu pacjentów do nadchodzących operacji lub zabiegów medycznych. Coraz więcej dowodów naukowych podkreśla jej znaczenie, pokazując, że dobrze ustrukturyzowany program prehabilitacyjny może znacznie usprawnić proces powrotu do zdrowia pacjenta, prowadząc do lepszych wyników i szybszego powrotu do codziennych czynności po zabiegu.

Czy prehabilitacja jest potrzebna?

Każdego dnia na świecie wykonywane są tysiące operacji. Jednak poważne procedury połączone z inwazyjnością mogą wpływać na negatywną reakcję organizmu, która powoduje znaczne obciążenie fizjologiczne pacjenta. Operacja zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, którego wysokość zależy od rodzaju procedury czy stanu pacjenta. Śmiertelność pooperacyjną szacuje się nawet na 4%, a powikłania pooperacyjne dotyczą często 15–40% pacjentów [1–2]. Powikłania wpływać mogą na wydłużony pobyt w szpitalu lub zwiększoną częstotliwość ponownych przyjęć. Wiąże się to bezpośrednio ze zwiększeniem kosztów opieki zdrowotnej, obciążeniem szpitali oraz personelu. Konsekwencje zabiegów chirurgicznych mogą mieć także negatywny wpływ długoterminowy na samych pacjentów. Wielu z nich nie odzyskuje sprawności oraz niezależności sprzed operacji. Czynniki te obniżają jakość życia związaną ze zdrowiem, a niektóre powikłania pooperacyjne skracają oczekiwaną długość życia pacjentów [3]. 
Ryzyko związane ze zwiększoną śmiertelnością czy występo­waniem powikłań pooperacyjnych związane jest z wieloma czynnikami. Pacjent chirurgiczny „wysokiego ryzyka” jest zazwyczaj starszy, cierpi na wiele chorób współistniejących, co wiązać się może z gorszym ogólnym stanem zdrowia. Również czynniki związane ze stanem odżywienia i stylem życia podwyższają ryzyko komplikacji, np. infekcji czy problemów z gojeniem się ran oraz mogą wpłynąć na wydłużony czas pobytu w szpitalu. Zalicza się do nich:

POLECAMY

  • brak lub niski poziom aktywności fizycznej,
  • palenie papierosów i używanie wyrobów tytoniowych,
  • regularne...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI