Skład i podstawowe funkcje mikrobiomu
Poszczególne odcinki przewodu pokarmowego człowieka charakteryzują się odmiennym składem ilościowym i jakościowym drobnoustrojów wchodzących w skład mikrobioty.
Jama ustna zasiedlana jest głównie przez gatunki z rodzajów Streptococcus, Peptococcus, Bifidobacterium, Staphylococcus, Lactobacillus oraz Fusobacterium. Przełyk i górny odcinek przewodu pokarmowego charakteryzują się dość szybkim pasażem treści pokarmowej, co uniemożliwia rozwój mikroorganizmów. W żołądku i dwunastnicy bytują w niewielkich ilościach ze względu na niskie pH głównie Helicobacter pylori, Lactobacillus, Streptococcus oraz drożdżak - Candida albicans. W jelitach liczba bakterii stopniowo wzrasta. W jelicie czczym znajdują się głównie: Bacteroides, Lactobacillus oraz Streptococcus. W jelicie krętym - Bacteroides, Clostridium, Enterococcus, Lactobacillus i Veillonella, Enterobacteriaceae. Najliczniejszy i najbardziej aktywny zespół mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Należą one do czterech typów: Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria i Actinobacteria. Szacuje się, że łączna masa bakterii w jelicie grubym może wynosić nawet do 2 kg, a liczba gatunków może sięgać około 800-900. Ponadto w jelicie grubym bytują w większości bakterie bezwzględnie beztlenowe: Bacteroides, Clostridium, Ruminococcus, Fusobacterium, Butyrivibrio, Peptostreptococcus, Eubacterium oraz Bifidobacterium; bakterie tlenowe i względnie beztlenowe, do których zaliczamy: Gram-ujemne pałeczki należące do rodziny Enteroba...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!