Choroba Parkinsona a mikrobiota jelitowa

Postępowanie w jednostkach chorobowych

Choroba Parkinsona to jedne z najczęściej występujących zaburzeń neurodegeneracyjnych, objawiające się przede wszystkim spowolnieniem ruchów, drżeniem kończyn, problemami z równowagą i koor- dynacją. Ryzyko choroby zwiększa się wraz z wiekiem, co stanowi poważne wyzwanie dla starzejącego się społeczeństwa. Patofizjologia choroby związana jest przede wszystkim z nieprawidłowym metabolizmem α-synukleiny, stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym oraz zaburzeniem pracy mitochondriów. Jednakże badania wskazują, że również mikrobiota jelitowa może przyczyniać się do rozwoju choroby Parkinsona.

Choroba Parkinsona – podstawowe informacje

Choroby neurodegeneracyjne są ogromnym wyzwaniem dla starzejącego się społeczeństwa i współczesnej medycyny. Choroba Parkinsona, drugie najczęstsze zaburzenie neurodegeneracyjne, dotyka ok. 3% osób w wieku powyżej 65 lat, a zachorowalność stale rośnie, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Częstość występowania choroby wzrasta wraz z wiekiem, co może być szczególnym problemem w populacjach starzejących się. Jest to postępujące i przewlekłe zaburzenie, charakteryzujące się wieloczynnikową patofizjologią i szerokim zakresem objawów. Charakterystycznymi cechami choroby są niezamierzone lub niekontrolowane ruchy, powodujące drżenie, sztywność mięśni oraz zaburzenia postawy, równowagi, koordynacji i trudności z wykonywaniem precyzyjnych ruchów. Wraz z biegiem czasu pacjenci mogą również doświadczyć pogorszenia funkcji poznawczych, upośledzenia pamięci i depresji. Ze względu na narastające nasilenie objawów, z czasem postępowania choroby samodzielne funkcjonowanie jest zazwyczaj uniemożliwione. Co więcej, jako że nie ma obecnie lekarstwa na tę chorobę, jedyne dostępne terapie koncentrują się na łagodzeniu objawów, zwiększeniu komfortu życia i opiece paliatywnej [1]. 

Proces neurodegeneracji w chorobie Parkinsona

Złożona patofizjologia choroby Parkinsona jest w przeważającej mierze związana z synukleinopatią, dysfunkcją mitochondriów, stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym tkanki nerwowej (czyli neurozapaleniem, ang. neuroinflammation), które przyczyniają się do postępu degeneracji neuronów [2]. 
Synukleinopatia związana jest z nieprawidłową akumulacją i agregacją α-synukleiny, białka uczestniczącego w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jej nierozpusz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI