Cholina to czwartorzędowa amina (2-hydroksyetylo-N-trójmetyloamina), często nazywana witaminą B4, choć nie jest oficjalnie klasyfikowana jak witamina w zestawie witamin z grupy B. Jest składnikiem, niezbędnym do prawidłowego działania takich narządów, jak wątroba, mięśnie i mózg. Nazwa „cholina” obejmuje zarówno wolną formę tego związku, jak i formy zestryfikowane, takie jak fosfatydylocholina (lecytyna), fosfocholina, glicerofosfocholina i sfingomielina, a także niewielkie ilości cytydyno-5-difosforanu-choliny oraz acetylocholiny.
Pochodzenie nazwy „cholina” wiąże się z greckim słowem chole, oznaczającym żółć, ponieważ po raz pierwszy wyizolowano ten związek z żółci wołowej w 1862 roku. Znaczenie choliny dla zdrowia nie było powszechnie znane aż do lat 30. XX wieku, kiedy to wykazano, że jej niedobór prowadzi do stłuszczenia wątroby u psów i szczurów. Zwiększenie podaży choliny w diecie cofało stan chorobowy. W kolejnej dekadzie uzyskano dowody na jej kluczową rolę w zapobieganiu uszkodzeniom wątroby u różnych gatunków ssaków.
W latach 80. XX wieku pojawiły się dodatkowe dowody wskazujące, że cholina jest również niezbędna dla ludzi. Badania na osobach żywionych pozajelitowo wykazały, że brak choliny w diecie prowadził do uszkodzenia wątroby. W rezultacie, w 1998 roku Food and Nutrition Board of the National Academies of Medicine oficjalnie uznało cholinę za niezbędny składnik odżywczy. Jej metabolity pełnią w organizmie funkcje strukturalne, metaboliczne oraz regulacyjne. Mimo iż organizm ludzki może wytwarzać niewielkie ilości choliny, konieczne jest dostarczanie jej z zewnątrz, aby...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!