Gdy do gabinetu specjalisty zgłasza się rodzic z potrzebą zmiany diety u dziecka, tak naprawdę od samego początku musimy zdawać sobie sprawę, że jest to praca zarówno z dzieckiem, jak i z rodzicami. Możemy wręcz mieć takie poczucie, że jest to „podwójny pacjent”. Każde spotkanie wymaga indywidualnego podejścia i wysłuchania obu stron, również z perspektywy dziecka, gdy wiek małego pacjenta na to pozwala.
Każda forma zaangażowania dzieci w rozmowę i wspólna analiza zaleceń pozwolą zwiększyć ich zaangażowanie, a nam bliżej poznać potrzeby dziecka. Podczas konsultacji z rodzicami odnosi się wrażenie, jak szybko – skupiając się na żywieniu dziecka – zaczynają przenosić całą odpowiedzialność na małego pacjenta i na nas jako specjalistów.
Kluczowym elementem poradzenia sobie z całą sytuacją jest dojście do istoty pojawienia się wszelkich trudności z jedzeniem. Doskonale wiemy, że sposób żywienia w rodzinie i relacje przy stole są powiązane nie tylko ze sposobem żywienia całej rodziny, ale również rolą, jaką pełni jedzenie w życiu codziennym. Czy rzeczywiście posiłek to tylko kwestia dostarczenia kalorii, wartości odżywczych, czy też sposób na poradzenie sobie z eksplozją emocji, która szczególnie u dzieci w wieku szkolnym, w okresie dojrzewania, odgrywa znaczącą rolę. To, jaki przykład dają rodzice swoim dzieciom, warunkuje ich zachowanie od najmłodszych lat, a dla nas jest cenną wskazówką, na jakie obszary w ramach prowadzonej edukacji żywieniowej szczególnie kłaść nacisk.
Powody, jakimi kierują się rodzice przychodzący do gabinetu, są bardzo różnorodne.
Najczęściej w przypadku dzieci w wieku szkolnym zgłaszanym problemem są:
- diety eliminacyjne, diety wegetariańskie,
- nieprawidłowa masa ciała, nadwaga, otyłość,
- prawidłowe odżywianie sportowca,
- zaburzenia odżywiania,
- ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder - zespół restrykcji/unikania pokarmu), wybiórczość pokarmowa.
Analizy dotyczące sytuacji zdrowotnej dzieci i młodzieży w Polsce, obserwowane zmiany w sposobie żywienia, narastająca fala ilości dzieci z nadwagą i otyłością, budzą spore obawy i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!