W codziennej praktyce, w gabinetach dietetycznych coraz częściej spotykamy się z pacjentem pediatrycznym. Problemy, z jakimi przychodzą rodzice, są bardzo zróżnicowane i w dużym stopniu związane z wiekiem dziecka (okres niemowlęcy, dziecko w wieku 1–3 lat, w wieku przedszkolnym oraz dzieci i młodzież w wieku szkolnym). U młodszych dzieci najczęściej występują problemy związane z brakiem apetytu, wybiórcze jedzenie, zaburzenia karmienia, potrzeba wprowadzenia diety eliminacyjnej, zaparcia czy niska odporność i częste infekcje. W starszej grupie wiekowej zauważamy natomiast coraz częściej trudności w przestrzeganiu zalec+eń żywieniowych, związane z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, stosowaniem modnych diet redukcyjnych oraz zaburzenia odżywienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie).
Dla wielu specjalistów, pomimo podsiadanej wiedzy, taki nieletni w gabinecie dietetyka jest sporym wyzwaniem. Praca z dzieckiem czy nastolatkiem to tak naprawdę praca z całym systemem rodzinnym oraz z najbliższym otoczeniem dziecka (przedszkole, szkoła, dziadkowie, rówieśnicy). Dodatkowo może się okazać, że rodzic, który przychodzi do gabinetu z dobrymi intencjami, szukając wsparcia w żywieniu dla swojego dziecka, równocześnie utrudnia realizację zaleceń. Należy pamiętać, że rodzice przekazują dzieciom zarówno pozytywny, jak i negatywny styl życia, który dzieci naśladują.
Wydawać by się mogło, że zmiana nawyków u dzieci nie powinna być trudna i teoretycznie wystarczy od najmłodszych lat rozpocząć edukację dziec...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!