Zastosowanie kwasów omega-3 u dzieci

Suplementy Otwarty dostęp

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w ostatnim czasie zyskują coraz większe znaczenie. Główne źródło kwasów omega-3 stanowi olej rybi, natomiast kwasy nienasycone z szeregu n-6 znajdują się w olejach roślinnych. Suplementacja kwasami omega powinna opierać się na zapewnieniu odpowiedniej proporcji kwasów omega-6 do omega-3, która powinna wynosić nie więcej niż 5 : 1. Kwasy omega są niezbędne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie niemowlęcym i dziecięcym. Szczególną rolę przypisuje się kwasowi dokozaheksaenowemu (DHA).

W ciągu ostatnich lat coraz większe znaczenie przypisuje się długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasom tłuszczowym z rodziny omega-3, szczególnie dotyczy to kwasu dokozaheksaenowego (DHA) [1].

Wyróżniamy dwie grupy niensyconych kwasów tłuszczowych – kwasy nienasycone z szeregu n-3, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), oraz kwasy z szeregu n-6, jak np. kwas linolowy (LA), kwas arachidonowy (AA) czy kwas gamma-linolenowy (GLA). Prekursorem kwasów omega-3 DHA i EPA jest kwas alfa-linolenowy (ALA C18:3). Na drodze przemian biochemicznych powstają z niego długołańcuchowe formy DHA i EPA. Podobnym przemianom ulegają też kwasy omega-6, których prekursorem jest kwas linolowy (LA C18:2), natomiast formą długołańcuchową – kwas arachidonowy (ry...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr hab. n. med.; specjalista pediatrii, neurolog dziecięcy; Klinika Neurologii Dziecięcej UM w Lublinie

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI