Dołącz do czytelników
Brak wyników

Diety

29 sierpnia 2019

NR 4 (Sierpień 2019)

Zastosowanie diety ketogenicznej w chorobach neurodegeneracyjnych

0 1554

Choroby neurodegeneracyjne stanowią złożoną grupę schorzeń charakteryzujących się postępującym uszkodzeniem komórek ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Do tej grupy można zaliczyć wiele jednostek chorobowych, choć klasyfikacja bywa niekiedy kwestią sporną. Najbardziej sztandarowe przykłady chorób neurodegeneracyjnych to choroba Alzheimera (AD) i zespół Parkinsona (PD). 
Wraz ze starzeniem się społeczeństwa wzrasta też liczba osób cierpiących na tego typu schorzenia. Sama choroba Alzheimera jest główną przyczyną demencji 24 mln osób na świecie, a liczba ta ma podwoić się w czasie następnych 20 lat [1]. 
AD polega na nieprawidłowej akumulacji blaszek amyloidowych (amyloidu beta) i splątek białka tau i powoduje szereg objawów. Zalicza się do nich m.in. zaburzenia pamięci, orientacji, mowy, koncentracji i uwagi, mioklonie i napady padaczkowe, a także urojenia i omamy [2]. Zespół Parkinsona po raz pierwszy został opisany w 1817 r. Badacze zwrócili wówczas uwagę na główny objaw, jakim jest mimowolne drżenie i ograniczenie sprawności ruchowej [2]. PD związana jest z neurozwyrodnieniem struktury śródmózgowia, tj. substancji czarnej, i prowadzi do spadku poziomu dopaminy w mózgu [2, 3]. 
 

Tabela 1. Produkty dozwolone i niedozwolone w jadłospisie ketogenicznym
Grupa produktów Dozwolone Niedozwolone
żywność przetworzona   żywność wysokoprzetworzona, produkty zawierające cukry dodane,
słodycze, napoje słodzone, soki owocowe i owocowo-warzywne
zbożowe wykluczone, dozwolone jedynie „pseudomąki”, takie jak mąka kokosowa, migdałowa, lniana, pieczywo ketogeniczne domowe z tych mąk, makaron konjac  wszelkie zboża: wypieki, mąki, pieczywo cukiernicze, kasze (jaglana, gryczana, kuskus, jęczmienna, owsiana), ryże, makarony, komosa ryżowa, ama...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy