Choroby neurodegeneracyjne stanowią złożoną grupę schorzeń charakteryzujących się postępującym uszkodzeniem komórek ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Do tej grupy można zaliczyć wiele jednostek chorobowych, choć klasyfikacja bywa niekiedy kwestią sporną. Najbardziej sztandarowe przykłady chorób neurodegeneracyjnych to choroba Alzheimera (AD) i zespół Parkinsona (PD).
Wraz ze starzeniem się społeczeństwa wzrasta też liczba osób cierpiących na tego typu schorzenia. Sama choroba Alzheimera jest główną przyczyną demencji 24 mln osób na świecie, a liczba ta ma podwoić się w czasie następnych 20 lat [1].
AD polega na nieprawidłowej akumulacji blaszek amyloidowych (amyloidu beta) i splątek białka tau i powoduje szereg objawów. Zalicza się do nich m.in. zaburzenia pamięci, orientacji, mowy, koncentracji i uwagi, mioklonie i napady padaczkowe, a także urojenia i omamy [2]. Zespół Parkinsona po raz pierwszy został opisany w 1817 r. Badacze zwrócili wówczas uwagę na główny objaw, jakim jest mimowolne drżenie i ograniczenie sprawności ruchowej [2]. PD związana jest z neurozwyrodnieniem struktury śródmózgowia, tj. substancji czarnej, i prowadzi do spadku poziomu dopaminy w mózgu [2, 3].
POLECAMY
Grupa produktów | Dozwolone | Niedozwolone |
żywność przetworzona | żywność wysokoprzetworzona, produkty zawierające cukry dodane, słodycze, napoje słodzone, soki owocowe i owocowo-warzywne |
|
zbożowe | wykluczone, dozwolone jedynie „pseudomąki”, takie jak mąka kokosowa, migdałowa, lniana, pieczywo ketogeniczne domowe z tych mąk, makaron konjac | wszelkie zboża: wypieki, mąki, pieczywo cukiernicze, kasze (jaglana, gryczana, kuskus, jęczmienna, owsiana), ryże, makarony, komosa... |
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!