Otyłość i nadwaga wpływają znacząco na zaburzenia płodności [1, 2]. Warto podkreślić, że częstość występowania nadwagi i otyłości na całym świecie nadal rośnie. Aktualne dane wskazują, że problem dotyczy około 40% populacji na świecie. Ludzkość ewolucyjnie zaadaptowała się do zwiększonego zapotrzebowania energetycznego koniecznego do rozwoju i funkcjonowania mózgu. Przetrwanie wymagało bowiem mechanizmów równoważących energię wydatkowaną na podstawowe funkcje życiowe, skuteczną odpowiedź immunologiczną przeciwko infekcjom i naprawę uszkodzonych tkanek. U ludzi zachodzi więc zintegrowana odpowiedź immunometaboliczna (ang. integrated immunometabolic response, IIMR), polegająca na zapewnieniu równowagi odżywczej przez neurony (współczulne i czuciowe) oraz sygnały humoralne (np. hormony: insulina, inkretyny, FGF21, GDF15, grelina i leptyna) pomiędzy podwzgórzem a tkankami obwodowymi. W związku z tym celem jest zachowanie tkanki tłuszczowej do regulacji stanów zapalnych i jako ochrony tkanek przed urazami i infekcjami [3, 4]. Taka prawidłowa tkanka tłuszczowa zawiera składniki przeciwzapalne: np. makrofagi z ekspresją CD 206, eozynofile z ekspresją IL-4, komórki NK z ekspresją IL-10, limfocyty B i komórki regulatorowe T reg. Zaburzenia metabolicznej i immunologicznej homeostazy w tkance tłuszczowej wiążą się z rekrutacją komórek immunologicznych wydzielających IL-6, TNF-α, IFN-γ, IL-17, co tworzy przewlekły stan zapalny [3, 4].
Dlatego dominujące szlaki genetyczne ewoluowały w kierunku wzrostu tkanki tłuszczowej, co promowało upodobanie smakowe dla pokarmów wysokokalorycznych i umożliwiło magazynowanie energii w postaci trójglicerydów, przyczyniając się do pandemii otyłości we współczesnym świecie. Wskaźnik masy ciała (ang. body mass index, BMI) > 30 jest zaburzeniem wieloukładowym wynikającym z nadmiernego spożycia kalorii i zaburzeń IIMR powodującym przewlekły stan prozapalny powiązany z cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszcz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!