W Polsce rak jajnika jest szóstym najczęściej występującym nowotworem u kobiet i najczęstszym nowotworem ginekologicznym. Stanowi czwartą przyczynę zgonów nowotworowych u kobiet w Polsce. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2022 roku zachorowalność na raka jajnika wynosiła 3559, a śmiertelność 2550 [1]. Wczesne stadium raka jajnika ma zazwyczaj bezobjawowy przebieg, co utrudnia wczesną diagnostykę i sprawia, że zazwyczaj nowotwór ten jest rozpoznawany w stadium zaawansowanym. Wpływa to na stosunkowo wysoką śmiertelność i relatywnie niski odsetek 5-letnich przeżyć [2].
Jednakże nadzieją dla chorych są coraz bardziej nowoczesne i zaawansowane metody leczenia onkologicznego. Aktualnie poza chirurgią i chemioterapią, chorym oferuje się leki z grupy inhibitorów PARP (olaparib i niraparib) oraz leki antyangiogenne (bewacyzumab) [2, 3]. Decyzje onkologiczne w zakresie dokładnej ścieżki leczenia są podejmowane m.in. na podstawie oceny stopnia zaawansowania (na podstawie skali FIGO). Im bardziej zaawansowane stadium, tym bardziej agresywne leczenie onkologiczne. W przypadku wczesnego raka jajnika (FIGO I–II) leczenie obejmuje zabieg chirurgiczny z ewentualną chemioterapią adjuwantową, natomiast stadium zaawansowane raka jajnika (III–IV) wymaga skojarzenia chemioterapii (neoadjuwantowej i/lub adjuwantowej) z operacją cytoredukcyjną, a następnie leczenie podtrzymującego z wykorzystaniem inhibitorów PARP i/lub leków antyangiogennych [3, 4].
Długotrwałe i wymagające leczenie onkologiczne ma ogromny wpływ na stan odżywienia chorych na raka jajnika, co w efekcie przekłada się na jakość życia pacjentek, przebieg leczenia i sukces terapeutyczny. Z tego względu konsultacja z dietetykiem, jako nieodłączny element prehabilitacji, powinna odbyć się jeszcze przed rozpoczęciem leczenia onkologicznego. Niezwykle ważne są także rekonsultacje celem ewentualnej modyfikacji zaleceń. Mogą one zmieniać się w zależności od aktualnego samopoczucia chorej, odczuwanych działań niepożądanych oraz stanu odżywienia.
Zalecenia
...Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!