Celem tego artykułu jest omówienie sposobu żywienia sportowców z nowo zdiagnozowaną celiakią oraz długoterminowe wspomaganie zawodnika, a także zwrócenie uwagi na największe trudności żywieniowe sportowców z chorobą trzewną.
Dieta sportowca z celiakią
Celiakia jest najczęściej występującą chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, w której pojawia się niewłaściwa reakcja na spożycie glutenu. W odróżnieniu od wielu zaburzeń żołądkowo-jelitowych etiologia choroby jest dobrze znana. Działający toksycznie gluten przyczynia się do uszkodzenia, a nawet zaniku kosmków jelitowych oraz zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej. Mechanizm choroby wpływa na szereg objawów, nie tylko związanych z przewodem pokarmowym. Może pojawić się w każdym okresie życia, w czasie dorastania, silnego stresu czy poważnej infekcji [1, 2].
Dotyczy ok. 1% społeczeństwa na całym świecie. Jednak uważa się, że statystyki są zaniżone, a choroba występuje znacznie częściej. Analiza przeprowadzona u sportowców z National Collegiate Athletic Association (NCAA) wskazała 3,8-krotnie częstsze pojawienie się choroby w odniesieniu do populacji ogólnej. Badacze uważają, że wyższa częstotliwość występowania choroby jest związana z lepszym dostępem do zespołu interdyscyplinarnego. Ponadto sportowcy wykazują duże spożycie węglowodanów, które może nasilić objawy choroby [1].
POLECAMY...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!