Polifenole w sporcie

Sport

Polifenole to grupa ponad 8000 związków pochodzenia jedynie roślinnego. Z punktu widzenia chemicznego zalicza się do tej grupy wszystkie związki zawierające minimum dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia fenolowego (ryc. 1A). Wyróżnia się kilka grup polifenoli, m.in. flawony (ryc. 1B), izoflawony, flawonole, antocyjany i katechiny. Należą one do naturalnych barwników roślinnych i pełnią w roślinach rolę ochronną przed promieniowaniem UV oraz działają odstraszająco przed owadami lub pasożytami. Kilka pierścieni aromatycznych budujących polifenole powoduje, że są one w stanie oddawać elektrony wolnym rodnikom, prowadząc do ich neutralizacji. W ten sposób ochraniają struktury komórkowe przed uszkodzeniem [1].

Rycina 1. (A) pirokatechina – podstawa struktura wchodząca w skład cząsteczek polifenoli, (B) flawon – jeden z przedstawicieli grupy polifenoli

Wykazano w wielu publikacjach, że wyższe stężenie polifenoli we krwi chroni organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, np. miażdżycą czy nowotworami. Szczególnie znamienne są wyniki badań przeprowadzonych w populacji francuskiej, gdzie istnieje zwyczaj picia czerwonego wina do posiłków. Mimo diety wysokotłuszczowej Francuzi znacznie rzadziej umierają z powodu problemów sercowo-naczyniowych niż inne narody europejskie. Podczas badań częściowo potwierdzono dobroczynny i ochronny wpływ polifenoli, a zjawisko to nazwano French paradox. Podobne fenomeny zaobserwowano w niektórych populacjach Japonii, Włoch czy Grecji, które kultywują aktywny styl życia oraz stosują zróżnicowaną, nieprzetworzoną dietę. Ocenia się, że około 90% polifenoli pochodzących z pokarmu nie jest bezpośrednio wchłanianych w jelicie cienkim. Dopiero oddziaływanie bakterii jelitowych w okrężnicy powoduje, że stają się one biodostępne [2].

POLECAMY

Aktywność fizyczna, niezależnie od intensywności i długości wysiłku prowadzi do wewnątrzustrojowego generowania wolnych rodników. Pomimo że organizm zdrowej osoby posiada enzymatyczne systemy służące do ich neutralizacji, część może wywoływać uszkodzenia na poziomie molekularnym. Szczególnie wrażliwe na uszkodzenia są kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz frakcja cholesterolu LDL. Ponadto część generowanych wolnych rodników pochodzenia tlenowego - tz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI