Kawa i kofeina w sporcie

Sport

To, co dziś jest nam znane jako kawa, to wypalone ziarna owocu kawowca. Owoce rosną na krzewach, bardzo mocno przypominając wiśnie. I jak to bywa z większością owoców - im są dojrzalsze, tym więcej słodyczy możemy w nich odnaleźć. Każdy owoc składa się ze skórki, miąższu, pektyny, łuski, skórki pergaminowej i tych najważniejszych - dwóch ziarenek kawowca. 
Lata temu kawa uważana była za niezdrowy napój, wpływający na wzrost ciśnienia tętniczego, a nawet przypisywano jej wpływ na procesy nowotworowe. Dziś wiemy jednak, że kawa jako napar, który został poprawnie przygotowany, ma jak najbardziej prozdrowotny wpływ na nasz organizm. 
Kawa jest mieszaniną ponad 1000 bioaktywnych związków, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe czy przeciwzapalne. Ich ilość zależy od pochodzenia kawy, jej jakości, odmiany, sposobu wypalenia i przetwarzania. Najbardziej znanym związkiem występującym w kawie jest kofeina. W kawie znajdziemy również polifenole i kwasy chlorogenowe, które będą wykazywały wpływ przeciw-
utleniający. Ale to nie wszystko - w kawie znajdują się również witaminy, np. niacyna czy diperpeny (kafestrol, kahweol), które mimo swoich właściwości przeciw-
utleni...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI