Zakażenie Helicobacter pylori – wyzwanie diagnostyczne i lecznicze

Diagnostic and treatment of Helicobacter pylori infection

Zapobieganie chorobom Otwarty dostęp

Helicobacter pylori to bakteria Gram-ujemna występująca w błonie śluzowej żołądka człowieka. Zakażenie H. pylori  wywołuje stan zapalny śluzówki, który może doprowadzić do choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy, a w szczególnych przypadkach powodować choroby nowotworowe (nowotwór żołądka, chłoniak typu MALT). W celu dobrania skutecznej terapii niezbędna jest odpowiednia diagnostyka. W leczeniu farmakologicznym zakażenia H. pylori stosuje się inhibitory pompy protonowej (IPP), antybiotyki i cytrynian bizmutu. Istotne jest to, aby terapię farmakologiczną wspomóc odpowiednio dobraną dietą.

Helicobacter pylori (H. pylori) jest bakterią, która wywołuje stan zapalny błony śluzowej przewodu pokarmowego. Szacuje się, że zakażenie H. pylori diagnozuje się u 70% osób z wrzodem żołądka oraz u 92% z wrzodem dwunastnicy [1, 2]. Zakażenia w Polsce dotyczą głównie osób dorosłych (84%) i w mniejszym stopniu osób do 18. roku życia (32%). Do zakażenia bakterią dochodzi trzema drogami: ustno-ustną, odbytniczo-ustną i żołądkowo-ustną [3, 4]. Głównym miejscem rozwoju H. pylori jest żołądek, jednak stwierdza się ją również w płytce nazębnej, na języku, w ślinie [5], w kale [6]. 

Do sprzyjających warunków występowania zakażenia można zaliczyć wiek, uwarunkowania genetyczne, pochodzenie etniczne, a także poziom higieny [2, 7]. 

POLECAMY

Do zakażenia dochodzi głównie w obrębie rodziny w okresie dziecięco-młodzieńczym [8]. 

Chorobotwórczość H. pylori

Bakteria posiada mechanizmy obronne, dzięki którym potrafi przetrwać niekorzystne warunki panujące w żołądku (pH = 1,5) [9]. Helicobacter pylori produkuje enzym ureazę, który pod wpływem swojego działania przekształca mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla, zmieniając pH do 6,7. Dzięki obecności rzęsek w swojej budowie bakteria wykazuje ruch w głąb warstwy śluzu żołądka, a następnie przylega do warstwy nabłonkowej żołądka [10].

Działanie amoniaku powoduje uszkodzenie warstwy nabłonkowej żołądka, powodując stan zapalny. Ocenia się, że 10–20% zakażeń tą bakterią przyczynia się do powstania konkretnych jednostek chorobowych. Do najczęstszych chorób można zaliczyć: wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Czasami bakteryjne zakażenie może przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych żołądka lub chłoniaka typu MALT. Około 70% występowania raka żołądka jest poprzedzona zakażeniem H. pylori [11, 12]. Ostatn...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; jej praca magisterska dotyczyła wpływu diety DASH na nadciśnienie i inne zaburzenia lipidowe; na co dzień jako dietetyk Poradni Cambridge Diagnostics pracuje z pacjentami z zaburzeniami masy ciała, o dużej aktywności fizycznej oraz z różnymi chorobami przewlekłymi; autorka artykułów o tematyce żywieniowej i lifestylowej, uczestniczka licznych szkoleń i konferencji naukowych

    dr n. med. i n. o zdr., absolwentka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie oraz Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Autorka wielu prac naukowych opublikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach z zakresu serologicznej diagnostyki zakażeń bakteryjnych. Na co dzień pracuje jako diagnosta laboratoryjny oraz konsultant naukowy w Cambridge Diagnostics.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI