Helicobacter pylori (H. pylori) jest bakterią, która wywołuje stan zapalny błony śluzowej przewodu pokarmowego. Szacuje się, że zakażenie H. pylori diagnozuje się u 70% osób z wrzodem żołądka oraz u 92% z wrzodem dwunastnicy [1, 2]. Zakażenia w Polsce dotyczą głównie osób dorosłych (84%) i w mniejszym stopniu osób do 18. roku życia (32%). Do zakażenia bakterią dochodzi trzema drogami: ustno-ustną, odbytniczo-ustną i żołądkowo-ustną [3, 4]. Głównym miejscem rozwoju H. pylori jest żołądek, jednak stwierdza się ją również w płytce nazębnej, na języku, w ślinie [5], w kale [6].
Do sprzyjających warunków występowania zakażenia można zaliczyć wiek, uwarunkowania genetyczne, pochodzenie etniczne, a także poziom higieny [2, 7].
POLECAMY
Do zakażenia dochodzi głównie w obrębie rodziny w okresie dziecięco-młodzieńczym [8].
Chorobotwórczość H. pylori
Bakteria posiada mechanizmy obronne, dzięki którym potrafi przetrwać niekorzystne warunki panujące w żołądku (pH = 1,5) [9]. Helicobacter pylori produkuje enzym ureazę, który pod wpływem swojego działania przekształca mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla, zmieniając pH do 6,7. Dzięki obecności rzęsek w swojej budowie bakteria wykazuje ruch w głąb warstwy śluzu żołądka, a następnie przylega do warstwy nabłonkowej żołądka [10].
Działanie amoniaku powoduje uszkodzenie warstwy nabłonkowej żołądka, powodując stan zapalny. Ocenia się, że 10–20% zakażeń tą bakterią przyczynia się do powstania konkretnych jednostek chorobowych. Do najczęstszych chorób można zaliczyć: wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Czasami bakteryjne zakażenie może przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych żołądka lub chłoniaka typu MALT. Około 70% występowania raka żołądka jest poprzedzona zakażeniem H. pylori [11, 12]. Ostatn...